17. listopadu 2010

Po premiéře

Nebyl to nikdo menší než Goethe, autor Pravidel pro herce, který prohlásil, že při dobrém školení lze z každého urostlého granátníka udělat docela slušného herce. Dalo by se snést tisíc argumentů proti a ve většině z nich by rezonovalo slovo talent nebo alespoň nadání. Jenže nadání na herectví má i každá druhá opice a dokonce i značná část z genetického pohledu nižších zvířat. Jde opravdu zejména o charisma nebo, jak je to lépe česky řečeno, kouzlo osobnosti. A herecké kouzlo má opravdu jen málo vyvolených.

Před rokem jsem na divadelní valné hromadě pojal lítost nad těmi, kteří si dlouho nic nezahráli, a nad těmi, kteří se do divadla hlásí, ale nikdo je nikam neobsadí, a předsevzal jsem si, že s nimi secvičím hru. Rozhodl jsem se pro pohádku, na níž se mohou lecčemus naučit a není to nejsložitější divadelní žánr.

Zkoušení provázely velké nesnáze, premiéra se třikrát odložila, některé role se musely z různých důvodů přeobsadit, zdálo se, že vyšší moc nám zrovna nepřeje. Soubor byl těmito šťouchanci od osudu spíše vyburcován, aby se hra nakonec dotáhla k opravdové premiéře.

Dnes jsme tedy konečně odehráli pohádku O zlé princezně a třech mandarínech. Ráno to ještě vypadalo, že to bude průšvih, většina kulis, rekvizit a kostýmů se připravovala až dnes, o technice nemluvě. Trochu jsem záviděl klasicistním režisérům, kteří potřebovali k nastudování Corneillova Cida trůn a Racinova Bajazida dvě dýky. Generálka se nestihla. Jeli jsme načisto. Přišlo dost lidí. Všichni herci se snažili a z mého režisérského hlediska to dopadlo dobře. Už teď se těším na reprízu.

A ještě slovo k naší mládeži. Máte za sebou premiéru různých rolí, ale někteří z vás zejména premiéru v roli herců a hereček. Možná se vám v té roli zalíbilo. Možná máte kromě snahy i to kouzlo osobnosti. Abyste ale pochopili, do čeho jdete, ocituji zde z Ottova divadelního slovníku slova o postavení herců v čínské společnosti:

Ministerstvem financí, které dělí občanstvo v daňové třídy, jsou herci zařazeni společně s otroky, veřejnými posluhy a nevěstkami v nejnižší kastu oproti čtyřem kastám vyšším; důvod tkví v tom, že ředitelé vychovávají k herectví zakoupené děti otroků. Ovšem zakupují čaem i lidi svobodné, ač to je zákonem zakázáno pod trestem 100 ran. – Kočovná společnost (hi-pan) sestává obvykle z 8-10 členů, otroků to ředitelových; přes toto podřízené postavení  mnozí umělci dosahují velké, i po staletí trvalé slávy.
Pár fotografií napřeskáčku najdete zde.

2 komentáře:

M. Z. řekl(a)...

Na fotkách to vypadá dost dobře - doufám, že se mi podaří dostat se aspoň na reprízu. Každopádně žasnu ze zjišťení, kdo všechno v tom hraje - do některjech lidí (dětí) bychy to fakt neřekl...

Anonymní řekl(a)...

Také doufám, že se dostanu alespoň na reprízu. Fotky vapadají úžasně, herci i herečky a navíc okouzleni kouzlem naší kouzelnice, musel to být perfektn zážitek pro všechny zúčastněné. Touhle cestou gratuluju a přeji spoustu repríz a přeji si aspoň na jedné být!

Abee - PeeWee, Guta, Catte, Čárypíše, Nejstarší dcera, Strašidlo, Dr. Sártrová, Laura, .... a teď Charleyova teta...