9. června 2012

Za Rusalkou do Londýna

Výlet do Londýna byl moc příjemný, což byla především zásluha školáků z Masarykovy jubilejní základní školy v Hřebči, které dělají dobré jméno. Zvídaví, poslušní, zdravě živí, víc jsem si nikdy nepřál jako pedagog ani jako průvodce. Kolize nebyla žádná, počasí místy deštivé, nálada výborná.
Z vlastních zážitků bych nad stadion Chelsea FC, HMS Belfast i nad vyhlídkové galerie Sv. Pavla vyzdvihl Victoria & Albert Museum, kde jsem se kochal sochami Augusta Rodina, středověkými obrazy a relikviářy, až jsem zabloudil do místností se scénografií, kam skoro nikdo nedošel a objevil tak pro sebe kout vzácný jako sekce hodin a miniatur v British Museum, kam se budu vždy rád vracet.
Scéna k Dvořákově Rusalce (English National Opera 1983)
Šaty pro Teklu ze hry Věřitelé (Fotini Dimou 2008)
Nosorožec Eugena Ionesca

3. června 2012

Anglie nebo Londýn?

Zítra jedu po poměrně dlouhé době do Londýna. Docela se těším, i když poslední den oslav královnina jubilea v kombinaci s vytrvalým mrholením a čtyřiceti puberťáky za deštníkem slibuje neočekávané zážitky.

Pár lidí z okolí mě přivedlo na myšlenku, že by se dal uspořádat zájezd pro zájemce přímo z Kadaně a okolí. Kdybych si měl udělat radost a odvést tedy průvodcovsky maximálně připravený a entuziastický výkon, pak bych navrhnul takovýto program (ve stručnosti):

1. den – odjezd z Kadaně

2. den – Canterbury (katedrála), Rochester (hrad), Cambridge (univerzita), Ely (katedrála)

3. den – Lincoln (katedrála)
Sherwood (Robin Hood), Newstead Abbey (Lord Byron)

4. den – Londýn

5. den – příjezd do Kadaně

spaní nejlépe v Peterborough, pokud možno v rodinách
Jen mě nenuťte jet samotný Londýn! Druhá varianta je jet s Londýnem jižní Anglii. Cornwall, Wales a Skotsko bych nechal jako pokračovací zájezd zase někdy později.
Termín navrhuji srpen či září 2013.