3. února 2008

Šachový klub Střelnice

Odmalička mám rád šachy, děda je hrál, táta je hrál a já jsem se do nich zamiloval v Praze na urologické klinice, kde jsem strávil pár týdnů čtením Verneovek a hraním velmistrovských partií, tak trochu ve stylu, jaký mi o několik let později představil Brďa, můj výsostný a výhradní soupeř, v Šachové novele od Stefana Zweiga. Brďa se před časem přihlásil i do šachového klubu někde v Mníšku pod Brdy, já jsem si o něčem podobném nechal jen zdát, neměl bych na to čas. A tak mám víceméně jen občasné šachové záchvaty. Jeden z nich jsem zažil dneska.

Ráno v devět jsem byl odemknout našim kadaňským šachistům na Střelnici, a poté, co jsem si uklidil v kanceláři, jsem se zašel podívat na jejich zápas proti týmu TJ Sokol Údlice B. Těch 64 políček si mě znovu podmanilo a kdyby byli přede mě postavili přihlášku, ihned bych ji podepsal. Do večera se mi to samozřejmě rozleželo, ale dozvuky záchvatu přeci jen neodezněly. Domluvili jsme se, že se od nové sezóny náš klub (doposud ŠK Merkur) přejmenuje na Šachový klub Střelnice a Kulturní zařízení Kadaň nad ním převezme záštitu a budeme se snažit získat pro klub nějaký dorost, protože oněch asi pět kadaňských a pár přespolních pánů potřebuje následovníky. A že je od koho se učit, o tom svědčí tahle tabulka. Za čtrnáct dní se rozhodne, to bude Kadaň hrát v Údlicích s áčkem a kdybychom je porazili, postupujeme!

Střelnice tak získá třetí klubovou značku. Po filmovém klubu, jenž má na Valentina na pořadu Dunu, literárním klubu, který slavnostně otevřu v jeho nové podobě 11. února v 19hod. na Střelnici ve sklepě, budou ti, kteří umí trochu kombinovat, moci navštěvovat zbrusu nový a přitom velmi kvalitní klub šachový. Klub je otevřen i pro naprosté začátečníky, na Šuplíku se mohou pod vedením těch zkušenějších vytrénovat a pak se stát novými hvězdami šachového nebe. A přijít se prostě podívat mohou i prostí diváci, zápasy šachové ligy budeme inzerovat v našich propagačních materiálnech.

A nakonec ještě jedna věc, která se mi hlavou honí jako jediný splašený jezdec na šachovnici, který se snaží matovat (což jak šachisti vědí, nelze). Když jsem se dozvěděl, že byl v Kadani dvakrát Vlastimil Jansa, pojal jsem nápad pozvat k nám zase nějakou tu hvězdu, tak kdybyste měli tip, sem s ním.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Už do toho klubu nechodím. Taky nemám čas. Ale s chutí bych tě někdy vykostil - nebo zaříznul, jak říká tvůj tatík.