13. prosince 2007

Při loupání cibule

Po roce a čtvrt vychází paměti Güntera Grasse, o nichž tu byla před rokem a čtvrt řeč, česky.

To, co jsem přijal s hloupou hrdostí svých mladých let, jsem si chtěl po válce zamlčet z dorůstajícího studu. Ale to břemeno zůstalo a nikdo je nemohl ulehčit.

12. prosince 2007

Flaubertova zácpa /intermezzo/

Kapitola první: Bordelář v archivu
Kapitola druhá: Velký idiot
Kapitola třetí: Jiná loterie
Kapitola čtvrtá: Remešské piškoty

Když mi bylo asi dvacet, odvezli mě na protialkoholní záchytnou stanici, kde jsem se musel svléknout do slipů a odevzdat vše, co jsem měl při sobě. Nebylo toho mnoho, ale uvědomil jsem si, že v jedné kapse od saka mám svoje milostné verše. Když jsem postupně odevzdal peněženku, doklady a takové ty maličkosti, co člověk v mládí nosí po kapsách, básničky jsem odevzdat odmítl a vložil jsem si je do slipů. Po tvrdém úderu do zad, jenž mi uštědřil jeden s policistů stojících za mnou, jsem ten malý sešitek vytáhl z lůna a hrdě jsem prohlásil, že jsou to pouze milostné verše a nejsou určeny nikomu jinému než mé milé. Po další ráně jsem je položil na stůl a pocítil tupou bolest a ještě tupější bezmoc. Ty verše byly určené opravdu pouze mojí milé. Nebyly určeny pro oči nemocničního personálu, nebyly určeny pro policisty, kteří mě vezli dvacet kilometrů spoutaného na zadní sedačce! Vrchní sestra podobná té z Kukaččího hnízda, která mi před tím odebrala krev, si do seznamu mých věcí poznamenala: „písemnosti“. Začal jsem křičet, že to nejsou žádné písemnosti, že jsou to verše a ne ledasjaké, a za trest jsem noc strávil v posteli se sítí v místnosti obložené snad i na stropě nemocničními hygienickými dlaždičkami. Dnes bych takovou noc nepřežil.

Tohle všechno jsem si vybavil, když jsem si včera znovu a znovu četl o exekuci, která byla provedena v domě paní Bovaryové z popudu obchodníka s látkami Lheureuxe soudním vykonavatelem v doprovodu dvou svědků.

…v kuchyni spočítali mísy, hrnce, židle, svícny a v ložnici kdejakou tretku na poličce. Probrali jí šaty, prádlo, toaletní přístěnek; a celý její život až do těch nejdůvěrnějších koutků ležel před očima těch mužů jako pitvaná mrtvola.
Pan Hareng, v těsném fraku zapnutém na všechny knoflíky, v bílém nákrčníku a nohavicích, na poutkách napjatých jako struny, chvílemi opakoval: „Dovolíte, milostivá? Dovolíte?“
Často vykřikoval: „Rozkošné…! Moc hezké!“
Pak zase psal, namáčeje brk do kalamáře z rohoviny, jejž držel v levé ruce.
Když dodělali byt, šli na půdu.
Měla tam psací pult a v něm Rudolfovy dopisy. Musila jej otevřít.
„Ach, korespondence!“ řekl pan Hareng a diskrétně se usmíval. „Ale dovolte, musím se přesvědčit, zdali krabice neobsahuje ještě něco jiného.“
A lehce naklonil svazeček dopisů, jako by z nich měly padat dukáty. S rozhořčením sledovala, jak se jeho hrubá ruka s červenými měkkýšovitými prsty klade na stránky, v nichž kdysi tlouklo její srdce.

Byl jsem tenkrát v té přijímací místnosti bílinské záchytné stanice hrdý, že moje básně nejsou pro nikoho jiného než pro jednu osobu, a zároveň jsem cítil, že tím, že je ze mě vytloukli, nabývají na významu. Jednou o těch verších, v nichž kdysi tlouklo moje srdce, snad jediný kritik, co je kdy četl, v jediném seriózním literárním plátku, kde se o nich kdy mluvilo, prohlásil, že jsou to verše juvenilní (vypíchl při tom moje přirovnání ňader k sádkám plným karasů). Zřejmě měl pravdu, sám bych je asi už nevydal, ale až umřu, těmi verši si bude krátit čas sestřička na záchytce, když bude nouze o opilce, nebo se jimi bude uspávat strážník po noční směně. Nebo někde zapadnou a objeví je někdo náhodně zmuchlané pod trepkou, jako našel po Emině smrti Karel Bovary onen dopis od Rudolfa na rozloučenou. Nic nepochopil. Ne, dokonce pochopil vše mylně, obráceně, komicky. Možná ani mě nikdo nepochopí, ale není právě to podstata oné zadržené komičnosti?

11. prosince 2007

Vánoční hra

Vánoční hra divadla Navenek v mé úpravě a režii se blíží do finiše, a tak tady je malá ochutnávka z jedné z prvních zkoušek. Kdo má čas, určitě za to stojí všechny tři. Nejdřív jde o to, že pastýřům chcípnul pes, a tak se musí nějak zabavit, aby neusnuli. Jak, to se dozvíte v
Pak jim anděl zvěstuje, že se jim narodil Ježíšek a když k němu dojdou, z druhé strany se blíží Tři králové, kdo taky jiný. Vznikne malý spor, čí že ten Ježíšek vlastně je, který je obsahem
Ten spor ale jen tak neskončí, graduje, graduje a takhle to celé dopadne:



Zbývá už jen přijít se podívat, jak to celé dopadne, až herci budou opravdu umět texty, a zazpívat si pěkně koledu na Hasištejn, kam jste 15. prosince všichni srdečně zváni. Hrajeme někdy mezi 12 a 14 hodinou.

10. prosince 2007

Proti proudu

Poslední dobou se hodně debatuje o školství, v němž mám tu čest ještě pár dní působit a měl jsem tu čest poslední skoro dekádu a tedy skoro třetinu svého života. Rád se rochňám ve starých knihách, na které mi můj plat bohatě stačil a stačí, a jelikož za nic jiného než za knížky a jídlo peníze nevydávám, nevím pořádně, co si počít s tím, co mi neustále zbývá, tak to někdy tajně spaluju na Úhošti jako úlitbu keltskému bohu kantorů s volským okem a oháňkou. Tuhle mě tam chytli požárníci a já neměl na zaplacení pokuty, neboť jsem právě spálil i poslední tisícovku. Ale z další výplaty jsem to hravě doplatil a zbytek jsem šel pustit po Lososí řece, co já vím, třeba těch pár tisíc dopluje až do Severního moře.

Ale k věci, v jedné z těch starých knížek, které napsal Dr. Josef Laichter, již pojmenoval Uměním k životu a jež byla vydaná v roce 1919, se na jednom místě uvádí:

Po dětství… následuje gymnasium – vstup do širšího světa… Připouštím, systém zaviňuje mnoho. Ale celá společnost je systém a přec v tom systému lze jíti proti proudu. V tom je vada i profesorů, že pohodlně dávají se unášet středoškolským systémem. Na středních školách snad je víc byrokratismu, než se ho najde na úřadech. Je byrokratismus a šablona především ve styku s žáky. Ovšem, šablona je pohodlná, kdežto porozumět lidsky duši žákově vyžaduje trochu úsilí a více méně vybřednutí z denní šablony…

Píše se rok od narození Páně 2007, já za čtyři dni dovrším svá léta Páně a cítím, že jako profesor už jsem zabředl do šablony. Byrokratismu za posledních pár let rovněž přibylo, a tak to v součtu znamená, že můj odchod je na místě, i když neznám příjemnější práci než učení. Půjdu zase chvíli proti proudu někde jinde a až mě proud zase strhne, slibuju, že vylezu na břeh a najdu si jinou řeku. Už teď se sám sebe ptám, jestli se proderu aspoň k prvnímu kataraktu.

9. prosince 2007

Věneček

Tak už jsem byl letos na druhém věnečku, tentokrát chmelovém, jímž tedy dívenky nevěnčily ani boží muka ani kříže a dokonce ani hospodu, ale který pověsily pěkně na hřebíček hned vedle prvního páru svých prošoupaných střevíčků.


Mistr Lerche si nás dokonce včera s Terezkou všiml a mohl na nás oči nechat (tedy spíš na Terezce), je jen škoda, že jsme se nemohli zúčastnit soutěže.

S Věruškou jsem si zatančil jako naposledy na Brďovym maturáku, a to je řádka let delší než řádky, do nichž se sázejí bramborové hlízy na polích. Děkuju.

Kadaňské kapely

Aktualizováno! (19)

Začal jsem si dělat pracovní seznam kapel, který mají své zázemí v Kadani a nejbližším okolí. Takže, kdo zná nějakou další kapelu nebo kontakty (nebo aktuální info, třeba, že se někdo rozpadl), sem s nimi, ať jsem v příštím roce operativní v zařizování akcí. Tu první, kterou jsem některým už nabídl, je Kadaňský majáles. A uvidíme, třeba to nebude záležitost jednoho květnového pátku, ale hned pátků tří. Tedy zde je ten seznam:

1. Hi Jack
2. Hot Pants
3. Saint Age
4.
Tupý brusle
5. Trüpaslík
6. RaTTuZ
7. Nucený výsek
8. Selection
9. Spath
10. Plastici
11.
It´s Time
12. Nakafe band
13. Úlet
14. Ivory Gate
15. Poisoned Against
16. San Diego
17. Shutter 20
18. Sever project
19.
Gympl

A co třeba takový Klášterec?
1. Bahrainn
2. Houbiczky
3. Trepifajxl

4. Lomo Future
5. New fresh pleš
6. Karpatia
7. Amorfium

Stan the Man

V pátek jsem Věrušku vytáhl na kapelu, která si nechá říkat, Stan the Man podle band mastera, jenž se jmenuje Stanislaw Wolarz a narodil se v Edinburgu, kde jinde, když má polský předky a česko-slovensko-karibskou kapelu. Věrušce připomínal šimpanze (proto, aby nedošlo k omylu, asi ten název). No a Stan to na Střelnici rozjel a kadaňský máničky (už dlouho jsem jich neviděl tolik pohromadě) měly zase jednou důvod se sejít. Protože se mi koncert moc líbil, udělám všechno proto, aby se příští rok scházely ještě mnohem častěji.


Stan the Man
Uploaded by Lojza2

Další klipy jsou pak na YouTube (1,2,3)