17. ledna 2011

Jiříkovo černobílé vidění

Do šestého kola krajského přeboru 3. třídy jsme šli včera z posledního místa s odhodláním porazit předposlední klub z Loun-Opočna. Bylo to první kolo po smrti Jirky Lišky. Já jsem na druhé šachovnici dostal jediného hráče soupeře, který má určené Elo. Sám bych už nějaké chtěl, a tak jsem se snažil, sice naprosto bez tréninku, ale s mojí oblíbenou hrou černého, jejíž jméno jsem dokonce už zapomněl. Musel jsem si teď při sepisování tohoto článku osvěžit, že jde o francouzskou obranu. Soupeř v ní trochu plaval, a tak jsem brzy získal pěšce a dobrou pozici. Z pěšce se stala dokonce výhoda věže proti střelci, a tak po 33. tahu bílého vypadala situace takto (viděno mýma černýma očima, nikoli však černě).
Všichni už skončili, a tak jsem si říkal, že to také musím urychlit a okamžitě jsem šel po dalším materiálu. Zahrál jsem největší chybu celé partie 33. … Vb3. Naskočil jsem si na vidle (Sd5), které znamenaly ztrátu věže za pěšce. V sekundě jsem byl z vítězné pozice před jasnou prohrou.

Šachy jsou na naší úrovni především hrou psychologie, a tak jsem si vzpomněl na Jirku Lišku, který se nikdy nevzdával, a rozhodl jsem se ještě chvíli pokračovat a zkusit na soupeře tu samou strategii, tedy zlákat ho k chybě. Nicméně v následující pozici jsem v plichtu už moc nevěřil.
Plán byl: 38. … Ve5 (napadení střelce) 39. Sc8 (jediný logický tah střelcem) e3 a v téhle situaci trnout, jestli soupeř udělá to samé, co já před pár tahy…
… tedy poměrně logicky vezme nekrytého pěšce věží místo toho, aby bral krytého pěšce s tím, že mu dalším tahem ten nekrytý uteče… a soupeř opravdu dlouho nepřemýšlel a udělal to… jenže ani nestačil zmáčknout hodiny a přišel můj smrtící tah 40. … e2!! Bílý už nemůže proti mé cestě za dámou nic udělat. Co tomu říkáš, Brďo?
Vyhráli jsme 4:1, jsme předposlední a moje dosavadní bilance je 2-1-2, což je při znalosti dvou zahájení ze sta docela ucházející výkon:

Losenický Jan 0-1  Bidovský Petr (1617)
Poloprutský Ladislav (1697) 0-1 Losenický Jan
Losenický Jan 0-1 Střelec Eduard (1627) – kontumačně
Mayer Daniel (1595) ½-½ Losenický Jan
Losenický Jan 1-0 Chocholouš Jaroslav (1599)

Žádné komentáře: