6. června 2011

Veřejné občanské pochyby

Městu Praze hrozí nová dobrovolná pohroma – sboření zase jedné starobylé památky, památného domu u „Černé Matky Boží“ v ulici Celetné, jenž stoje na nároží ku Prašné bráně tvoří zde jako přední stráž celé řady domů ve starobylé ulici této. Přes to však veřejnost naše doufá, že památná budova tato bude zachována, a že starý ušlechtilý ráz jedné z nejživějších ulic pražských nebude porušen. – V záplavě moderních činžáků ubývá stále víc a více starých usedlostí na král. Vinohradech, bývalých to dvorů a stavení hospodářských – a zbývají již jako poslední mohykáni pouze nečetní ti pamětníci prvního rozvoje města…

Světozor
20.1.1911

Ministr kultury schválil demolici plně funkčního, architektonicky kvalitního historického domu, který stojí v pražské památkové rezervaci zapsané na seznam světového dědictví UNESCO. Stávající podoba domu z roku 1920 je dílem vynikajícího českého architekta Bohumíra Kozáka a představuje významný počin české modernistické architektury. Krom toho dům ve své současné hmotě a výšce dodržuje regulací Václavského náměstí, která záměrně respektuje dominanci bočních věží Národního muzea. Už zdravý rozum a dobrý vkus napovídají, že demolice takto hodnotné stavby, navíc v památkově chráněné lokalitě je z principu vyloučena. Kvalitních domů, které nemají status kulturní památky, je na území pražské rezervace většina: rozhodnutím ministra je do budoucna posvěcen i jejich zánik.

Veřejný občanský protest proti bourání domu čp. 1601 na Václavském náměstí v Praze
30.5.2011

Kdyby byl aplikován zdravý rozum dobrý vkus z protestu i o sto let dříve, neexistoval by dnes nejvýznamnější počin české modernistické architektury – kubistický Dům u Černé Matky Boží Josefa Gočára.

Je to těžké. Nelíbil se mi blob a protestoval jsem. Nelíbí se mi umělecká díla mé spolurodačky Moniky Immrové na kadaňském nábřeží, ale už neprotestuji. Věřím, že za rok vyroste kolem nich vysoká tráva a ti, kterým se ta díla líbí, si je v ní jistě najdou. A víte, co je možné? Že se mi za pár let začnou taky líbit a budu nadávat na zahradníky, proč na nábřeží tak málo sečou! Jako se mi dneska líbí blob a jsem zklamaný, že se nepostavil.

Přišlo mi několik emailů, abych se podepsal pod Veřejný občanský protest, z něhož tu cituji a nejradši bych to udělal, ale mně se nijak zvlášť nelíbí ani ten dům určený k demolici. Zbourejte ho, hloupí investoři, a postavte tam dům, který tam stál před ním! Václav Havel se bojí té obludy, co má místo něj ozdobit Václavák. Stejně se báli i naši předkové obludy, která měla  vzniknout místo starobylého domu v Celetné ulici. Obludy, kterou v roce 1994 po rekonstrukci slavnostně otevíral… Václav Havel. 

Hledal jsem na googlu všemožně fotografii Domu U Černé Matky Boží před rokem 1911 a vypadalo to takhle nebo takhle nebo takhle. Musel jsem si ji nakonec z toho Světozoru naskenovat (a splnit svoji wikipediánskou povinnost a přidat ji i tam).

3 komentáře:

Richard řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Richard řekl(a)...

Se vším souhlasím a podepisuji :D
Trošku delší komentář je tady: http://richardmelichar.com/?p=1346

Pavlí Ká řekl(a)...

Pane jo, ani sem nevěděla, že byl nějaký jíný Dům u Černé matky boží než ten kubistický skvost od Gočára.
Děkuji ti (a myslím, že nejen já), Honzíku, za rozšíření obzorů :).