8. prosince 2012

Zotročení milenci v Kadani

Dnes je výročí úmrtí Benjamina Constanta, francouzského spisovatele, přítele Madame de Staël a předchůdce psychologického románu. Jeho Adolf je počítán mezi stěžejní díla francouzské literatury a my v Kadani můžeme být hrdí na to, že v něm naše město figuruje jako jedno z mála konkrétních umístění, navíc opravdu zapojené do děje (na rozdíl od města Göttingenu, místa studií hlavního hrdiny). Jeho hrob v Pére Lachaise jsme s Věruškou samozřejmě poctili návštěvou.
V katalánské (sic!)* encyklopedii jsem našel zajímavou pasáž, která by se dala přeložit asi takto: „Adolf a Eleonora se přemístili do města »Caden« v Čechách, odkud pokračovali dále do Polska. Existuje hypotéza, že toponym »Caden«, který neexistoval na žádných mapách, použil Constant proto, aby evokoval přes latinský výraz »cadena« (řetěz) zotročení hlavních postav.“ *Constant je asi opravdu oblíbený i mimo hranice svého jazyka, protože kromě institutu v jeho rodném Lausanne nese jeho jméno třeba i institut v Riu de Janeiro.

V textu je přesně „Caden, petite ville de la Bohême“ a jako Caden je naše město citováno i v jiných francouzských pramenech, zejména asi stokrát ve Voltairově válečném zápisníku. Protože je román do značné míry autobiografický, je otázkou, zda tu Constant někdy byl, nebo zda opravdu použil jméno našeho města jako jistou dějovou narážku (protože jinak by jistě pro univerzálnost svého díla mohl použít „C***“, jako v několika dalších místopisných a osobních údajích).
Každopádně se blíží letopočty, kdy bychom měli v Kadani podniknout nějakou větší připomínku. V roce 2016 uplyne 200 let od prvního vydání knihy v Londýně a v Paříži a v roce 2017 bude 250. výročí autorovy smrti. Teď jde o to vymyslet, jaký druh připomenutí či oslav by to mohl být. Máte nápad? Mě napadlo pořízení 1. vydání pro naše muzeum a knihovnu, ale to se v aukcích a antikvariátech pohybuje mezi 7 a 10 tisíci eur, takže to jsem již zavrhnul. Pak mě napadlo promítnout zde v kině pravděpodobně českou premiéru filmu Adolf z roku 2002 s Isabelle Adjani v hlavní roli (jen bude asi potřeba vytvořit titulky). Tato herečka oceněná v Cannes a dvakrát nominovaná na Oscara, si ve filmu ve svých 47 letech údajně zahrála svou jedinou erotickou scénu. Do Kadaně ji asi nedostaneme, ale někoho z herců by bylo možná dobré pozvat. Nebo založíme po Lausanne a Riu i český Institut Benjamina Constanta v Kadani? Nebo že bychom s Navenkem novelu zdramatizovali? Vida, nápadům se meze nekladou! Třeba vymyslíte něco smysluplnějšího.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A co takhle se zbavit toho Hlaváčkovského syndromu a pro jednou to nechat být a nedělat každému, kdo si v Kadani jen uprdnul pamětní desku?

J-Lo řekl(a)...

Děkuji za názor, který nesdílím. Pokud se pod něj podepíšete, napíšu klidně i proč jej nesdílím. Docela bych se i rozepsal i napsal něco sebekritického do vlastních hlaváčkovským virem napadených řad, ale nevěřím, že byste měl odvahu se za svůj názor postavit i svým jménem. Mrzí mě to, ale takoví jste všichni, zbabělí anonymové.