19. května 2009

Soutěž o římský hrnec


Alcuin z Yorku napsal mimo jiné soubor 53 početních úloh pro mládež i s klíčem. Jedna z úloh zní:

100 mincí se má rozdělit tak, že každý muž dostane 3 mince, žena 2 mince a dvě děti se vždy podělí o 1 minci. Dohromady je v obci 100 obyvatel, kolik z nich je mužů, žen a dětí?

Existuje 7 řešení, Alcuinovi stačilo jedno, ale abyste vy vyhráli originální římský hrnec, musíte příjít alespoň na tři.

Alcuin mi vždycky přišel roztomilej. Jednak proto, že zavedl učení po hodinách, na čemž se do dneška, přesně 1205 let po jeho smrti, nic nezměnilo. Jednak proto, že jeho učení je jednoduchý, má lyrickou, protože anticky filosofickou příchuť a přitom je celý v latině, kterou už dneska skoro nikdo neumí - a tak vypadá i celkem složitě. No, nezní ta úloha, co jsem nahoře zadal, líp takhle?

V. PROPOSITIO DE EMPTORE DENARIORUM.
Dixit quidam emptor: Volo de denariis C porcos emere; sic tamen, ut verres X denariis emantur; scrofa autem V denariis; duo vero porcelli denario uno. Dicat, qui intelligit, quot verres, quot scorfae, quotve porcelli esse debeant, ut in neutris numerus nec superabundet, nec minuatur?

Navíc platí v latině nepřemožitelné a z latiny nepřeložitelné Curastique aute curi spirus!

1 komentář:

Varan, t.č. u Rquell řekl(a)...

Napadlo mě, jestli tomu nepředcházela chyba v záznamech, všude se psalo, že SUDKULATY RYSTUPIJE - a ono možná mělo být RUSTUPIJE. To by vše vysvětlovalo. ???