21. listopadu 2009

R.E.M. v Kadani


Kdyby to byla pravda, srdce leckterého Kadaňáka by zaplesalo. Ale pravda je taková, že kdyby R.E.M. přijeli do Kadaně v roce 1984 a žili by tady dnešní Kadaňáci, nevzdechnul by po nich pes. Proč? Protože ještě nebyli součástí komerčního mainstreamu, masové kultury. Michael Stipe měl máničku, nikdo ho neznal z televize ani z radia.

Když mi Petr Czan ze Žatce doporučoval kapely The Slots a Niceland, poslechl jsem si pár songů na bandzóně a byl jsem nadšenej, že takový kapely můžu dotáhnout do Kadaně. The Slots mi především skladbami Nobody knows nebo i Plastic End připomněli R.E.M. v době jejich začátků.

Když jsem včera klukům říkal, že můžou začít hrát, protože těch sedm lidí (všichni starší 30 let) je už kompletní obecenstvo a nikdo další nedorazí, přiznám se, že mě Erik dostal svou úplně jednoduchou otázkou: „A co dělají mladý lidi v Kadani v pátek večer?“ Nevěděl jsem. Nechtěl jsem lhát. A tak jsem jen řekl, že vím, že před pár týdny byli na Chinaskách, za týden půjdou na Wohnouty, za další možná na Supporty a za další asi určitě na Divoký Billy. Mají na to! Na koncerty v klubu by ti naši mladí nepřišli asi ani zadarmo. A taky mě mrzí, že tu máme mladé muzikanty, kteří hrají podobný styl, jsou podobně oblečení a učesaní a chtějí být slavní. Ale na koncertě v klubu jsem je ještě neviděl.

Abyste mě dobře pochopili, je to jen lítost, nestěžuju si a nevzdávám to. Věřím, že se v Kadani postupně najde skupinka lidí, co pochopí, že popularita je jen drahé pozlátko, a že slovo hit je jen komerční podvod těch, kterým o muziku jde až v druhé řadě, jestli vůbec. Jinými slovy, R.E.M. byli v Kadani teď v pátek, měli ale jen skromné plakáty a lístek stál 30,-Kč. A nepřijeli si pro slávu ani pro prachy. Přesto třikrát přidávali a pak jsme ještě pěkně poseděli až do jedný po půlnoci.



7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Honziku bylo to skvělý:-))kluci z KAPELY byli skvělý a vůbec celkově ten pokec byl skvělej.
Dík
P.P.S

Anonymní řekl(a)...

Mám jednu poznámku ke lkaní:-) Pokud někdo oznámí, že po skončení divadelního představení se dole v klubu objeví kapela a lidi se tam nahrnou... A oni se tam nahrnuli (byla jsem jednou z nich) a místo očekávaného koncertu jsou tam rozházené bundy po židlích, na zami dráty a kytary a kapela se evidentně teprve připravuje to se pak nesmí někdo divit, že lidi odejdou. Taky se mi nechtělo čekat.

b.

J-Lo řekl(a)...

Živý koncert není televize, kde jde všechno jako na drátkách. Kluci přijeli později, než to měli v plánu, to se lidem, co jedou do Kadaně poprvý, stává - věděli, že odbočit na Březno, ale nevěděli, že je jedno Březno taky u Loun - kde by na ně ovšem v neolitický vesnici čekal zhruba stejnej počet lidí;) Je fakt, že bubeník se stavěl dlouho, ale to už jsou takový bubenický manýry:) Závěrem: mně snad ani nevadilo, že na koncert nešli lidi z divadla - ti asi přišli vesměs na to divadlo-, ale že tam nepřišli lidi kvůli tý muzice, takže to lkaní neplatilo na Vás;)

Anonymní řekl(a)...

Helejte se, pane Losenický, problém asi bude jinde. Celkově se asi na Střelnici nikdy nepočítalo s nějakým klubem. Ten prostor, co tam vznikl se snad takhle nazval dodatečně.

Je to malý, těsný, nic si tam nekoupím, a když se tam náhodou objeví číšník je otrávený jak z Maryši. Zapálit si nemůžu (dejme tomu, že to oželím), při muzice, která je hlasitá, to tam řve jako k... a navíc, mi někdo dýchá za krk.

Nechce se mi na koncertu nějaké kapely sedět na židličce, chci postávat, popíjet, bavit se. potkat známé, na které nemám přes týden čas.

To, co Kadani chybí, je prostě nějaká klubová scéna, řekněme středního ražení.

Orfeum je bývalé kino a je to pořád trochu vidět a Střelnice je asi příliš honosná. Tedy dnes.

Matně si vzpomínám na dobu před pár lety, kdy Střelnice byla na spadnutí, nacházelo se tam něco, co by se lehce dalo označit jako čtyřka bez větráku, ale fungovalo to. Hospoda, kapely, pohoda.

Dneska je to pěkné, nové, zkulturněné, leč salůnek s ostrým světlem a kulatým stolem (dneska už tam asi není) není nejvhodnější místo na tenhle druh hudby a jiná setkávání a o sklepním prostoru jsem mluvila.

Takže co?

A k poznámce, že by na koncert měli přijít jiní lidé, než lidé, kteří byli na divadle, mám jednu poznámku:-)

Je to úplně putna, prostě, kdo přijde, přijde. Důležité je, že přijde vůbec někdo. A jestli muizkanti netrefí, je to taky jejich problém, mají si přivstat.

Mám z toho všeho blbý pocit, tedy z toho, co jste napsal.

Vy si něco představujete, tedy to, že na takový koncert by se měla dostavit "určitá" skupina lidí, muzikanti se ptají, co dělají "mladí" lidé v pátek večer.

Coby dělali, chtějí si dát někde pivo, ne za tři pětky, pro které si musí vesměs dojít sami, nechtějí odbíhat kouřit pod kaštany a chtějí se cítit uvolněně, což ten prostor prostě neumožňuje.

Co s tím, nevím.

b.

J-Lo řekl(a)...

V mnoha věcech máte pravdu, pro nikoho není vše ideální a realita nás někdy nemusí uspokojovat po všech stránkách. Přesto si myslím, že klub má co nabídnout a na mnoha koncertech byla spokojenost vidět na všech stranách. Bohužel ne tolik na těch bigbítových, které asi opravdu potřebují trochu jiné prostředí.

Ptáte se: takže co? Pro mě jsou v klubu, který možná nebyl v plánu, ale existuje, jen dvě cesty. Jednou je bigbít nedělat a druhou zkoušet najít obec diváků, která se smíří s kouřením o patro výš a s desítkou za 22,-Kč. Když bude tato obec stálá, což zatím není, bude se točit dole, jako se to už párkrát zkusilo.

Udělali jsme několikrát pokus, že jsme dali na bigbít skládací židličky dozadu, ale diváci si je stejně vytahali – zřejmě proto, že chodí především ti jazzoví a ostatní se k nim pak přidají. Mně to taky přišlo divné, zvlášť při jednom hard rockovém koncertu. Prostředí je opravdu spíš poslechové než rock-klubové, ale to je realita, proti níž bojovat je docela donquijotské.

Souhlasím, že pravý rockový klub tady chybí, podobně jako ve většině měst má svůj krach za sebou, nezaplatil se – v některých městech přežívající kluby dotují provozovatelé z vlastní kapsy (klobouk dolů před v článku zmíněným Petrem Cz. a jeho žateckou Zkušebnou). My (myšleno KZK) do Kadaně vozíme bigbít do míst, do kterých to umíme, s těmi omezeními, která máme.

Nahoře jsem naznačil, že existuje i pohodlná a úsporná varianta nedělat nic. Ale přiznám se, že až k této variantě dospěju, přenechám to pohodlí někomu jinému.

Nakonec, protože jsem přes vyznění článku šílený optimista, musím vyjádřit naději, že budu rád, když mi zase někdy bude v klubu dýchat třeba i několik lidí za krk;)

Anonymní řekl(a)...

ač je mi lehce přes 40 snažím se chodit pravidelně , pokud mám čas ..a nepracuju . Vím že to není klasický klub a pivo není nejlevnější ...ale konec konců jdu tam hlavně kvůli hudbě ..pokud někdo nevydrží bez cigára půl hodiny a má absťák , měl by sedět doma ...do orfea jezdí převážně známější kapely a někdy bývá plno
ale taky bává poloprázdno . V kadani máme docela dost kapel , a většinu těch kluků znám , ale ani ti nechodí moc na koncerty ..možná na svoje ...ostatní je nezajímá ají .., proč ?Pro anonymní jsem už starej "kmet ", a za mého mládí jsme jezdily na bigbíty přes půl republiky , dnes jim člověk strčí vše skoro pod nos a stejně se nezavděčí ...Pokud jsem měl možnost mluvit s někým kdo v tom klubu na Střelnici hrál , a byly tu i velmi známé tváře , tak se jim tam líbilo a že si museli vzít pivo sebou dolů jim nevadilo ..kdyby takový "klub " byl v praze s takovou nabídkou jakou máme my , bylo by tam plno !!
Anonymní asi chodí na Pohodu , taky tam někdy jdu na bigbít , tam se možná cítí dobře .., dokud se bude na střelnici hrát budu chodit ..chodím tam kvůli hudbě , ožrat se můžu jinde :-)
Stýv

Anonymní řekl(a)...

Stýve,

děkujeme a od nás ze studia posíláme pěknou písničku.


b.