24. února 2011

Hitler v jedné větě

Hodinu o Hitlerovi v 8. třídě základní školy mám za sebou. Pozornost upřená na mé vyprávění mě nepřekvapila, byl jsem opravdu připraven, hodně střídal témata, srovnával s prožitky jejich pubertálního života, ale hlavně jsem neřekl jediné datum, jediný letopočet, až na konci hodiny jsem se uřekl, když jsem žáky vyzval, aby tipovali, kolik s sebou mám peněz. Trvalo dost dlouho, než se propracovali aspoň přibližně k sumě, kterou jsem měl založenou v Mein Kampfu. 557.100.020! Tedy přes půl miliardy. Říšských marek, samozřejmě. A jak jsem tak mluvil o tom, že se každý měsíc a pak i každý den zvyšovala inflace, tak jsem u poslední bankovky prozradil, že je z roku 1923.  Ujelo mi to. Tento prohřešek příště neudělám.

Ano, domluvili jsme se, že zhruba za dva měsíce přijdu téma dokončit. Dostal jsem se od Hitlerova narození přes Vídeňské období k 1. světové válce, kterou jsem musel vysvětlit zevrubněji a skončil jsem těsně po Versailleském míru. Ale základ jsem shrnul hned na začátku. Povedl se mi i oblíbený vtip otázkou, kolik lidí Hitler zabil. Průkazně to byl totiž pouze jeden člověk. Navíc on sám. Ovšem vzhledem k tomu, že na začátku první války dostal Železný kříž II. třídy a na konci Železný kříž I. třídy, svědčí o tom, že věděl z vlastní zkušenosti, co znamená někoho odkráglovat. A krvelačnost v Mein Kampfu o tom nenechá nikoho na pochybách. Holocaust stál život přes 10 milionů lidí, svými (mnohdy ústními) rozkazy a válečným tažením měl ovšem Hitler na svědomí odhadem minimálně 30 milionů životů. Tak by se dal Hitler představit jednou větou:

Každá minuta jeho života byla kulkou v čele jedné oběti.

Poslední si schoval pro sebe.

3 komentáře:

Pavlik řekl(a)...

Moc pěkný. Přál bych si to slyšet. Co vím, tak byl Hitler za 1sv. války poslíček, takže si myslím, že tam nikoho vlastnoručně nezabil.

M. Z. řekl(a)...

No zní to zajímavě,ale jsem spíš zvědavej na ten druhej díl, protože tam už to bude bez letopočtů o poznání obtížnější... :)Koukej si udělat podrobnou přípravu!!! :)

J-Lo řekl(a)...

Poslíčkem fakt byl, ale nezapomeň, že byl na frontě skoro celý čtyři roky (vojenský kabát nosil celých šest let), krom jedné přestávky v roce 1916, kdy byl zraněný (tehdy poznal, jaká je v zázemí poraženecká nálada), a pak na konci války po otravě plynem. Jednak běhání mezi zákopy a nošení zpráv do přední linie není úplně nenáročná sport;) a jednak bych řekl, že jej určitě neprovozoval celou válku. Moc pramenů k té době není, takže se můžeme pouze domnívat. V Mein Kampfu o tom nepíše kromě vychvalování německéo vojáka (i ten poslední vojenský vozka udělal pro Německo víc než první poslanec) a popisu svého vnitřního boje mezi zbabělostí a vůlí, který samozřejmě vyhrála Vůle - důležitým výsledkem toho bylo, že na rozdíl od ostatních vojáků Hitlerovi přišlo násilí napříště už jediným možným způsobem prosazení jakékoli politické vůle. Nicméně díky za nakopnutí, donutilo mě to přečíst dalších pár kapitol té šílené knihy.