26. dubna 2010

Pátrání pokračuje


O víkendu mě Zuzka přiměla k zásadní změně v přepisování dopisů z 1. světové války. Do teď jsem si myslel, že bude lepší nejdříve přepsat všechny Vláďovy dopisy Máryš a pak teprve přidat její dopisy na frontu. Připadalo mi to takové víc hádankovité, vzbuzující zvědavost. Většina čtenářů si i celkem logicky mohla myslet, že máme jen Vláďovy dopisy a už to, že máme obojí, jim teď něco prozrazuje o době poválečné - určitě se minimálně setkali.

Rozhodli jsme se tedy s Věruškou, že jako se my střídáme v diktování a přepisování dopisů, budeme střídat i jejich autory. Nicméně znamená to nejdříve dohnat ten dvouměsíční skluz. Nebude to ale velká dřina, protože jak z tónu mnoha Vláďových dopisů vysvítá, Máryš psala dopisy více než střídmě, a pohlednice, kterými naopak nešetřila, jsou zřejmě někde u sběratelů.

Dnes jsme přepisovali dopis z 27. května 1917 a narazili jsme tam na slovíčko, které jsme nemohli rozluštit. Je to třetí slovíčko na tomto výstřižku, hned za čárkou. Jak byste ho četli vy?


My jsme ho nakonec dnes pravděpodobně rozluštili. A teprve, když mi zívající Věruška dodiktovala pozdrav na rozloučenou „Nuž zdraví Vás upřímně a ježně Máňa“, zjistili jsme, že už jsme dopis jednou přepisovali, a v něm jsme to slovo přečetli jinak. Tak co myslíte vy? Ruměnce nebo současně? Vzhledem k těm dvěma háčkům je to asi jasné.

Kdo tedy nečetl Vláďovy dopisy od začátku, má nyní příležitost postupně si je přečíst i s protějšky z Mániny strany. A má šanci nám pomoci při pátrání po identitě těchto dvou milenců, což je úkol ne nepodobný pátrání po identitě několika Číňanů na dovolené v Evropě.

Ale teď už neváhejte a zajděte se podívat na naši novou poštovní stránku:

3 komentáře:

Pavlí Ká řekl(a)...

Já bych to tedy jako současně rozhodně nepřečetla, ale jak říkáš vzhledem ke dvěma háčkům a kontextu věty se toto slovo hodí ponejvíce :)

Anonymní řekl(a)...

Rozhodně "současně" :) "Ruměnce" je jaksi příliš romantické, i když Honzovi by se tam určitě líbilo víc, co? ;) Máryš má prostě strach, že kdyby za ní dojel do té jejich šumavské řitky, tak by tam zjistil, že má dávno jinýho, a ještě k tomu by jí její tatík, nejbohatší sedlák ve vsi, zlupal pořádně zadnici :))))

Š. L.

J-Lo řekl(a)...

Ona píše, že už rodiče nemá, ale ten strach před klepama je fakt panickej, ale s tím, že má jinýho, to není špatnej nápad - to jsem zvědav, jak se to vyvine... Teď před Majálesem nestíhám přepisovat, tak zase v neděli;)