27. února 2012

Eva tropí dada

Bůh je dada a můj kartáček na zuby je taky dada. Obyvatelé New Yorku by rovněž mohli být dada, pokud ovšem již davno dada nejsou. V podobném duchu se o svém uměleckém hnutí vyjadřoval jeho zakladatel Tristan Tzara. Podobně jako emeritní profesor tance a společenské výchovy v podání Oldřicha Nového ze Světáků bych mohl prohlásit, že o Tristanu Tzarovi vím, že to byl pofrancouzštěný Rumun a že se mu říká otec dadaismu. Básničku jsem od něj nečetl jedinou.

Co mi ale přijde hodně dada je, že Tristan Tzara byl milencem a možná by se dalo říct celoživotní láskou Natašy Gollové. Poznali se v roce 1932 v Paříži a prožili spolu románek, který přerušila až válečná štvanice. Tzara za Natašou byl ještě několikrát po válce, než se mezi nimi zatáhla železná opona. V Paříži v Avenue Junot je dodnes vila, ve které spolu žili. Při příští návštěvě Paříže si ji určitě nenecháme ujít.
Věruška miluje film Eva tropí hlouposti. Od Ježíška dostala původní humoristický román od Fan Vavřincové a tuhle pohlednici. Představuju si, že na ní místo Raoula Schránila   je Tristan Tzara. Když totiž ani Aleš Cibulka nenašel jedinou jejich společnou fotografii, asi žádná neexistuje. A ještě jednu fotku na památku: Julinka s maminkou a tetou Pa.

Žádné komentáře: