26. ledna 2013

Mor

Jsem rád, že jsem si mohl v prvním měsíci letošního roku zušlechtit politické smýšlení důstojnou volbou, která sice nebyla úspěšná, ale dala člověku (nikoli lidu) naději, že volit nemusí být vždy o hledání menšího zla – nejde totiž o názorovou, ale etickou shodu. Vůbec si nemyslím, že byl špatný výsledek, jestliže 45% voličů dalo přednost etice před ideologií. Na vítězství to asi nikdy nebude, stejně jako v jiných volbách nemá kultura šanci proti ekonomice, ale je dobré, že se ty hlasy ozývají a nebyly vůbec málo slyšet.
Když jsem se smířil, že už se rozdíl nedá dohnat (a že v Kadani je to 62:38), ulevil jsem si – tak i tak, a šel jsem si pro inspiraci pustit druhý díl Camusova Moru, jehož první díl jsem si poslechl ráno před svatbou, která byla velmi příjemným okamžikem dnešního dne.

Mor jsem četl ještě v Lounech za studií. kdy jsem sám měl v úmyslu napsat velký román o španělské chřipce a počátcích létání. Samozřejmě mi román o epidemii v Oranu tenkrát vyfouknul vítr z plachet. Moje cesta za románem by ale stejně skončila asi tak, jako snaha oranského úředníka Granda, který neustále přemítal nad první větou své knihy, aby už po jejím přečtení nakladatele úžasem posadil do křesla.

Rozhlasové výkony Ivana Trojana řadím k tomu nejlepšímu, co se dá slyšet v mluveném slově! A tak i jeho ztvárnění hlavní role dr. Rieuxe stálo za to. I další obsazení bylo povedené. Náboženská katarzní úvaha otce Panelouxe o dobru a zlu v konfrontaci se smrtí dítěte v podání Michala Pavlaty mi dnes odpověděla na ranní modlitbu i na význam volební porážky. Její příčinu možná vystihla i slova kriminálníka a příživníka Cottarda v podání Tomáše Töpfera: „Když mají lidé plné ruce práce, aby přežili dnešek, nebude přece nikdo vyšetřovat staré případy.“

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dovolím si vložit příspěvek, z jedné diskuze :

Milý orgonete,
naše volby bych vyjádřila takto:

Volbu prezidenta bych přirovnala k tomu, zda si chci nechat vypíchnout pravé či levé oko.... V té honbě za tím lepším se nějak vytratilo, že lepší není žádný... Místo, aby se národ zamyslel, jak si zachovat zdravé obě oči, většina přemýšlí, které to bude - levé, pravé.....


st.

J-Lo řekl(a)...

Tak si to vysvětluješ ty, čímž přiznáváš, že dělíš politiky na levicové a pravicové a jiné kvality či nedostatky na nich nehledáš - až teprve někdo řekne, že není ani levý ani pravý,tak bude dobrý, ačkoli třeba konkrétní názory bude mít hloupé nebo žádné? Jaký byl podle tebe Havel?

Anonymní řekl(a)...

Pokud prezident Klaus řekne, že v Čechách v prezidentských volbách "Zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí", je to vrchol cynismu. Pan prezident se stejně jako každý člověk bude jednou před tváří Boží Velebnosti za svá slova a skutky zodpovídat. Snad bude mít na tomto světě ještě dost času, aby se polepšil a alespoň některých svých zlých činů litoval. Michael Došek

Anonymní řekl(a)...

Já právě nic nedělím , ale tyto a i jiné volby tak byly směrovány, levice proti pravici ,tak je nám prezentován i život samotný, pořád se nám někdo snaží namluvit že jsme jeden od druhého odděleni, že jsou mezi námi rozdíly jak rasové tak i politické, ti co nám vládnou nás potřebují mít rozdělené a nejednotné, protože takové masy se lépe ovládají,naštěstí se to už mění, a lidé si začínají uědomovat že nepotřebujeme politiky a politické strany , a že o svých životech mohou lidé rozhodovat sami za sebe .