3. dubna 2006

Sv. Dick

Dneska má svátek Richard, protože ve stejný den v roce 1253 zemřel sv. Richard, biskup z Chichesteru. Dopoledne, když si jeden student od srdce zaklel, řekl jsem na to bezmyšlenkovitě: „No tak, nejsme v kostele.“ Nevím, proč jsem to řekl, ale pravděpodobně jsem chtěl vědět reakci. A opravdu přišla. „V kostele se smí sprostě klít?“ zeptal se někdo. A já na to: „No a co myslíš, že asi vyklouzne farářovi z úst, když mu vypadne kalich z ruky?“ Všichni se zamysleli, i já. Přešel jsem tedy raději zpět k učivu. Teď jsem přišel domů a přečetl si něco o sv. Richardovi (o jehož jmenovci, mém starém kamarádovi, jsem psal včera). A tam stála zajímavá věc: Když sv. Richard jednou sloužil mši v chichesterské katedrále, vypadl mu z ruky kalich. Víno se ale zázračně nerozlilo. Bohužel legenda mlčí o biskupových autentických slovech. Napadá vás něco?

Všechno nejlepší, Ríšo!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Buďto jsi slovní ekvilibrista a pořadí klení a čtení jsi přehodil :-) nebo přijnejmenším trošínku upravil :-) anebo máš "z p****e kliku" a Boží trpělivá pedagogika opravdu funguje. Já myslím, že sv.Dick neklel a že by sis z toho měl vzít příklad (a my všichni kleči s Tebou)... Je mi jasný, jak Tě znám, že se Ti tahle odpověď - zvláště poslední myšlenka - nebude vůbec líbit. ;-) :-))

Anonymní řekl(a)...

No, i když... - nedá mi to stejně jako Tobě. ;-) Možná to ten sv.Richard tehdy vybral, leknutím lehce propotil albu a s vykulenýma očima otíraje pot z čela manipulem pronesl:"To bylo vofous! A to sem se ještě nenapil...!"
Kdo ví, o čem je řeč, pochopí. A když ještě uhádne, co je alba a manipul, tak si může připsat dva body. Ty to určitě budeš vědět. :-)