21. května 2006

Bombičky proti bombám

Dneska před padesáti lety téměř zmizel z povrchu zemského ostrov, který dal jméno dvoudílným plavečkám. Na atol Bikini dopadla vodíková puma. Myslím, že o deset let později se to stalo inspirací pro Věru Chytilovou pro úvodní scénu jejích Sedmikrásek, kde výbuch pumy vystřídá záběr na holky v bikinách.

Já jsem se také nechal inspirovat a v hlavě mi uzrál nápad na jednu akci. Představil jsem ji nedávno kadaňské mládeži na jakémsi „dětském“ zastupitelstvu a jsem hrozně rád, že do toho šla. A s jakou energií, to se dočtete na jejich stránkách. Na první pohled možná další ze zbytečných akcí, ale v rukou povolaných a hlavně mladých snad smysl má, i když v anketě bychom se určitě dozvěděli, že kazí děti. Jde o to, nasbírat 30.000 bombiček do plnících per, aby člověk měl představu o množství jaderných hlavic, které jsou světě k použití. A protože akce oficiálně začne na Kirwitzerově dni 10. června, můžete se stát prvními a tím pádem slavnými donátory této akce. Stačí kliknout na Chci přispět. Ne, bombičky si pak nenecháme – pošleme je někam, kde je potřebují.

Protože stránky Think Against Bombs vznikly péčí pana Petiho právě před pár dny, budeme rádi za jakékoli ohlasy, nápady, návrhy apod.

A ještě doporučuju tohle video o podobné akci, i když trochu v americkém stylu.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Moc hezký nápad, ale mám dva dotazy:
1) Co budou děti v rozvojových zemích dělat s tolika bombičkami?

2) Ty bombičky, co sbíráte, mají být plné, nebo použité?

Budou-li plné, nemusíte odpovídat na otázku č. 1). Asi tam s nimi budou psát, že?

Anonymní řekl(a)...

Budou s nima hrát paintball. Jsou to přece bombičky ne?

Anonymní řekl(a)...

A jak víte, že se všude na světě vyrábějí stejná pera? A nebylo by slušností dát jim (alespoň do začátků) nějaké psací potřeby, v nichž by byly bombičky pak co k čemu? Já nevím, situaci v zemích třetího světa nesleduji... Ale ráda se připojím! Můžeme je zanést na gympl i osobně, ne? Aspoň ušetříme za známku a budeme moci koupit jedny bombičky mimo plán :-))

J-Lo řekl(a)...

Jsem rád za reakce. Chceme pořídit pro tu akci pořádný sponzory, ale nejdřív musí být promyšlená, a tak jdeme odspodu. V merku mám ČEZ, Centropen ad. Tedy za a) bombičky mají být plné, a za b) opravdu bychom chtěli, aby se z peněz sponzorů pořídila pera...
Terezko, až přijedeš na konci května, kup krabičku bombiček a přijď na gympl. Slavnostně tě uvítám.

Anonymní řekl(a)...

Já myslel, že se bomboakce zahajuje až na Kirwidni. Takže je možné i-bomb(ičk)y nosit i dříve?

Anonymní řekl(a)...

Ještě mně napadá KOH-I-NOOR. Tváří se sice, že dělají jenom tužky, ale já myslím, že nějaké to péro by se u nich taky našlo.
A navíc sídlí v Budějovicích a tam to trochu znám...