17. května 2006

Povinná četba

Dlouho jsem podezíral úředníky ministerstva školství, že se při vymýšlení reformy chodili někam ožrat a jednotlivé body vymýšleli již notně pod vlivem. Po přečtení tohoto článku v MF DNES, už jen zbývá najít lokál, pustit žilou a zjistit množství alkoholu v krvi. Seznamu šesti set titulů povinné četby ke státní maturitě už chybí jen index zakázaných knih a jsme zase o krok vpřed vysněnému socialismu. Ze seznamu si student má vybrat 20 titulů, což je pochopitelné, ale proč by si nemohl místo Wildova Filipa vybrat třeba Vějíř Lady Windermerové nebo Ideálního manžela, proč je zde od Feuchtwangera zrovinka jen Židovka z Toleda? Proč mají někteří autoři privilegium několika děl a jiní se smí zaskvít pouze jedním nebo dokonce žádným? Proč Václav Hájek z Libočan, Jan Kořínek, Adam Michna z Otradovic a Bedřich Bridel ano a proč Bohuslav Balbín ne? Nemám třeba rád Viewegha, ale přesto mi nepřijde logické, že v seznamu jsou jen jeho Báječná léta pod psa, kdežto třeba Jáchym Topol tam má Noční práce i Kloktat dehet. Není to třeba nějaké nakladatelské lobby? Nebo mi to přijde jako seznam povinné četby češtinářům, aby se u maturit chytali a věděli, o čem jejich studenti mluví. Přesto: jestli někdo z češtinářů přečetl Píseň o Nibelunzích (ne jen úryvek), tak klobouk dolů!

A jak si to představuju já? Představuju si vzdělaného češtináře, který umí vyprávět, předávat své zkušenosti z vlastní četby a tím zapálit pro četbu nejen klasiků, ale i jiné literatury. Představuju si studenty, kteří sami přicházejí s návrhy, co si přečtou, a ty pak konzultují s češtinářem. Ten koriguje a doporučuje. Zřejmě jsem naivní.

Úplný seznam v pdf najdete zde.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jen pro zajímavost článek z NP...

Nová maturita z ČJ a literatury

Anonymní řekl(a)...

Možná jsem to nepochopil, ale jedná se přeci o výběr 20 děl, které student má znát k maturitě, nikoli seznam 20 knih, které student smí přečíst. Myslíte, že mu úředníci zakazují přečíst si Bohuslava Balbína? Vybrat si 20 slušných knih z oněch 600 nebude problém. Navíc se to týká jen MATURITY, nikoli výuky! "Představuju si studenty, kteří sami přicházejí s návrhy, co si přečtou, a ty pak konzultují s češtinářem." ...to přece státní maturita nevylučuje.

J-Lo řekl(a)...

To, že jde o slušné knihy, ale vůbec nevysvětluje existenci jakéhokoli kánonu, nebo ano? Zní to jako závazné doporučení stomatologické komory, že by si lidé měli čistit řezáky, špičáky a jednu z prvních stoliček! Důvod by byl třeba, že jsou víc vidět. Nevylučuje to sice čištění všech zubů, ale pro mě to nepřestane být naprostou hloupostí, abych se vyjádřil slušně. Neboť by si děti mohly začít myslet, že přední zuby jsou nějak jakkoli cennější než zuby zadní. A to je dle mého to samé v případě našeho češtinářského kánonu a tedy třeba Balbína a Bridela ad. Nemyslíte? Zajímá mě váš názor na tento argument.

Anonymní řekl(a)...

No pro mě osobně to závazné doporučení není. Můžu si číst, co chci, a k maturitě si vybrat z těch 600 knih 20. Vy to berete jako cenzuru, což mně osobně tak nepřijde. Přece celá státní maturita je dělaná mimo jiné kvůli porovnatelnosti výkonů všech maturantů. Aby to šlo v blízké době zavést, MŠMT zřejmě sáhlo k onomu kanónu. Pokud vím, tak jde o to, že maturant bude u zkoušky pracovat s úryvkem z knihy, kterou četl a je na jeho seznamu 20 knih k maturitě. Onen úryvek a otázky k němu budou pravděpodobně zadány centrálně, proto ten seznam 600 knih. Nevěřím, že kromě 20 knih k maturitě bude v kanónu někdo hledat a řekne si, tak Balbín tam neni, nebudu ho číst.

Anonymní řekl(a)...

Jenze aby to nebylo tak, ze kvuli tomu, ze se ma behem ctyr let probrat 600 titulu, nezbyde cas na knihy, ktere si studenti sami vyberou. Osnovy budou praskat ve svech. 600 knih za ctyri roky, to je 150 knih za rok, to je 15 knih za skolni mesic...neni to trochu moc???