20. června 2006

Teorie pro chlapy a profese pro 21. století

Nadávno u nás byli podomní prodejci vysavačů zn. Rainbow - tedy na rozdíl od tatínka Oty Pavla, který takto prodával švédský Elektrolux, působil tento manželský pár ve službách Ameriky. Předvedli opravdu zázračný čistič a osvěžovač vzduchu v obytných prostorách. Kýval jsem, chválil, divil se zřejmě podle očekávání, ale po závěrečném blahopřání k tomu, že se mi přístroj líbil, jsem krátce přednesl svou teorii o otužilosti, kterou jsem tuším kdysi vyčetl v Ladislavu Klímovi, a milí prodejci si sbalili přístroj za desetisíce stejně rychle, jako jej vybalili, a byli fuč. Ta teorie se dá zestručnit do jedné věty: Já budu mít byt bez roztočů, a pak až budu spát někde, kde čirou náhodou nevysávají Vaším vysavačem se silou hurikánu, roztoči se mnou zatočí!

Vědci ve službách téže Ameriky prý nedávno srovnávali výkonnost imunitního systému 50 divokých a 50 laboratorních krys a myší. Divoké myši měly v těle až čtyřikrát více látek, které patrně mají na starost boj proti parazitům (imunoglobiny typu E, tzv. IgE), což se dalo očekávat.

Ruští vojáci vyznávali tzv. teorii konstantní vrstvy, která jim bez jediného umytí umožnila v klidu dojít od Stalingradu až do Berlína a při tom si zachovali nebo spíš utužili již tak tuhý kořínek ze Sibiře.

Jestli budou platit slova jednoho komentátora, který napsal, že jednou bychom snad mohli vystavit lidský organismus jen několika látkám a tak mu poskytnout výhody života ve špinavém prostředí, aniž by v něm opravdu musel žít“, to vypadá, že se jednou dožijeme podomních prodejců špíny! A pokud to bude špína přivezená z Ameriky, nepochybně se najdou stovky zákazníků, kteří zahodí vysavače a zakoupí si několik konzerv s pomyjemi, hnilobou a zázračnou vodou ze stoky od zn. Filthy Eklhaft.

Žádné komentáře: