2. dubna 2008

Kadaň – hlavní město punku

Kadaň se stala metropolí jednoho z alternativních rockových žánrů – punku. Od února do dubna roku 2008 do místního sálu Orfeum postupně zavítaly nebo zavítají čtyři britské punkové kapely, které patří k tomu nejlepšímu, co tento styl světu nabídl, v doprovodu českých legend. Většina britských hostů má svůj původ už v první vlně tohoto subkulturního proudu, tedy někde v polovině 70. let minulého století. V únoru zavítaly do Orfea kapely The Vibrators a Sex Pistols Experience spolu s českými Plexis, Totálním nasazením, SPS a Apple Juice.


Ve středu 9. dubna (tedy za týden!) do Orfea zabloudí skupina Chelsea s českými Do řady! a Pod stolem. Kdo zná Roxy klub v Praze, ví asi, že se jmenuje podle Roxy klubu v Londýně. A právě tento klub vznikl jako první punkový klub na popud zakladatele a také jediného stálého člena skupiny Chelsea Gene Octobera v roce 1976. Od roku 1980 Chelsea koncertují sporadicky. Letošní jediné turné, jak se můžete přesvědčit na stránkách skupiny, je do čtyř měst: Kadaň, Praha, Písek, Bratislava.

To ovšem není v Kadani všechno! Na čarodějnice ve středu 30.dubna dorazí z Londýna Sham69 a s nimi naše E!E, The Mask, Dukla Vozovna a Spínací špendlík. Sham69 patří s The Vibrators a Chelsea ke kapelám, které si zahrály v prvních 100 dnech Roxy klubu v Londýně (je ještě o rok starší než tyto dvě) a patří mezi absolutní punkovou špičku.

Podle peří poznáš ptáka, podle číra Kadaňáka!

Žádné komentáře: