15. června 2009

Stará (oprášená) teorie o dětech po šedesátce

V několika následujících dnech a možná týdnech se tu asi tu a tam objeví článek s lechtivou tématikou, jelikož zdroj, z něhož hodlám čerpat prostě stojí za to, abych ho neodbyl jen jedním článkem.

Tím zdrojem je kniha Augusta Debaye, francouzského lékaře, jehož manuál o manželské hygieně se dočkal mezi lety 1848 až 1883 neuvěřitelných 172 vydání! 6. vydání českého překladu, které vlastním, je podle 186. vydání francouzského, a tak předpokládám, že je někdy z přelomu století. Honosí se tímto názvem:

Muž a žena v manželství.
Přírodopis a lékařské dějiny manželů v nejzvláštnějších podrobnostech. Nová teorie o určení pohlaví při plození, neschopnost, neplodnost, nedokonalosti částí pohlavních a prostředky proti tomu.
Zvláštní hygiena ženy těhotné a novorozeňátka.

Říkal jsem si, že půjde všehovšudy o šarlatánství a vyhrožování trestem nebes za masturbaci, ale překvapilo mě, jak střízlivě a mnohdy moderně je kniha v tomto ohledu psána a ve spojení s obrozenecky vzletným slohem je to opravdový skvost.

Začnu tím, co mě zarazilo. Samozřejmě, že jsem listoval a četl podle toho, jak atraktivní byly názvy kapitol a samozřejmě mě už z názvu celé knihy zajímalo, jak si tenkrát mysleli, že lze určit pohlaví dítěte. Než někdy příště budu citovat o tom možném ovlivnění pohlaví budoucího dítěte pomocí dusičnanů a uhlohydrátů, tady je věc, která mi nasadila na poměrně dlouhou chvíli brouka do hlavy:

Spojte starého samce s hodně mladou samicí, a vydá samé samičky. Jest totiž velice pravděpodobno, že mok semenný a vajíčka neobsahují dusíku v poměru takovém, jakého vymáhá oplození mužské.

Pousmál jsem se a vzpomněl si na jednoho člena rodiny, který si na stará kolena obstaral holčičku. No jo, ale to je náhoda. Vezměme třeba takového Gotta. No jo, dvě holky. Tak co tenhle, Menzel. Holčička. Kaplickému se přece narodilo, no jo, narodila holčička, když umřel. Bylo na čase sáhnout po odborném periodiku na toto téma, tedy po Blesku. Měl jsem v ruce ale jen jedno číslo a tam jsem na jiné starce s dětmi nenarazil, a tak je tu naléhavá výzva pro vás, čtenáře soběpisníku! Pomozte vědeckému výzkumu a vzpomeňte si na nějakého starce, co si s mladou babou pořídil chlapečka, ať spolu vymýtíme bludy 19. století!!!

5 komentářů:

Vančís řekl(a)...

Týjo, nikdo mě nenapadá! Ale to bude možná tim, že nečtu Blesk :-)
Ale můžeme to zkusit vymýtit sami - těch 26let už nám uteče jako voda...a co bysme neudělali pro vědu, no ne? ;-)

Amara řekl(a)...

Taky nečtu Blesk a tak jsem se koukla na internet, protože mě napadlo, že Saudek je taky jeden z těch.. no a on má kluka!

Vančís řekl(a)...

Jestli se nepletu, tak u Saudků doma to maj takový nějaký celý propletený, takže čert ví, čí ten syn nakonec je :-)
Ještě mě napadli režiséři Karel Kachyňa (dcera!), Otakar Vávra (zatím jsem nenašel) a můj oblíbenec Woody Allen, kterej ale v poslední době děti už jen adoptoval...ale pozor - byly to taky dcery! Že by měl poměr dusíku v moku semenném vliv i na adopci? ;-)

Vančís řekl(a)...

Týjo, Boris Hybner zvládnul na hranici šedesátky ještě syna, ale po šedesátce už se mu narodila dcera!
Zajímavé, moc zajímavé... ;-)

Anonymní řekl(a)...

Belmondovi se v 70 letech narodila, hádejte co,dcera.
Ale mě se ve 24 narodila taky dcera.Asi jsem měl tenkrát starý mok semenný, nebo co. :-)) Pavel