2. února 2010

Máchorok


Letos je Máchův rok. Čeká se velká sláva, ne asi nepodobna té z roku 1936, které se tak trochu posmíval Seifert. Sám jsem si říkal, jak bych přispěl k tomu listopadovému výročí a neztrapnil se, a dostal jsem nápad. Jako wikipedián jsem se všiml, že na stránkách, na nichž se shromažďují kandidáti na publikování na hlavní stránce v sekci Did you know je úplně vespod oddíl Special occasion holding area, kde čekají články vytvořené ke speciálnímu výročí či svátku. Teď jsou tam v řadě čekají články k oslavě vietnamského nového roku, sv. Valentýna a, představte si to, MDŽ. A tak mě napadlo, že bych rád o prázdninách vytvořil několik článků souvisejících s Karlem Ignácem. Úplně nejradši bych vytvořil těch článků tolik, aby zabraly celou sekci Did you know. Nechcete mi někdo pomoct?

Zatím načítám literaturu. Perfektně poslouží monografie dr. Alberta Pražáka z již řečeného roku 1936 s neuvěřitelně bohatým poznámkovým aparátem. Je to opravdové počteníčko, našel jsem tam věci, které jsem ještě o Máchovi nečetl a to jsem o něm a od něho už četl ledasco (pravda, Máj jsem nikdy nepřečetl v kuse, vždycky jsem se zahleděl do detailů, a tak bych ho nikomu nemohl vyprávět).

Vědělas třeba, Terezko, že Mácha zamítal slovo hřbitov? Bylo mu málo české.


Navrhoval místo něj sousloví „kostelní dvůr“. Je pravda, že ačkoli je v Máji deset hrobů (rozuměj deset slov), hřbitov dohromady nedají. Ovšem ani ten dvůr.

Germanismům se Mácha zásadně vyhýbal, ač, jak píše dr. Pražák, „z nich vybřídal jen těžce“: Trauerweide – truchlovrba; Gewinnsucht – ziskužádost; Trauerkleid – truchlorouška (ta je přímo z Máje); vielvermögend – mnohomohoucí).

Až zase na něco narazím, dám vědět.

2 komentáře:

TG řekl(a)...

:-) A já v noci už tolik let nespím a trápím se, proč truchlorouška!

Anonymní řekl(a)...

"Truchlorouška" je i v Nezvalově Valerii a týdnu divů... Š. L.