2. května 2010

Pohled z ložnice


Na blogu KZK jsem zadal tři matematické příklady o ceny a zde přidávám ještě jeden, který se hodí spíš na soběpisník. Souvisí trochu s optikou a otázka zní:

Který snímek jsem pořídil z největší vzdálenosti od okna?

Správnou odpověď ocením vlastnoručně připraveným a ozdobeným pudinkem.


A co vidíte z ložnice Vy?

12 komentářů:

Richard řekl(a)...

Nedělejte mi tu stojky, Roxano... Ještě že jsou inženýři z Canonu (používáš stále stejný kanon ?) tak chytří, aby nedávali objektivy příliš daleko před snímač, pak by i ta největší kadaňská věž byla v té malé krabičce vzhůru nohama... Rešení je nasnadě, stejně jako moje hodiny na jazykovce začínaly větou "the later we start the earlier we finish", čím dále budeš od okna (přičemž vzdálenost okno - věž bude stejná, tím bude věž... a odpověď nechám pro další návštěvníky otevřenou. Ale pokud uznáš moje postupy a vývody za ke správnému řešení vedoucí, s chutí se hlásím o svoji porci pudinku :)

J-Lo řekl(a)...

Necháme hádat ještě další, ty dostaneš pudink za rozproudění diskuze;)

Richard řekl(a)...

Ok, s pudinkem jsem spokojenej a řešení nevyžvaním - zatím :)
Jinak rámování fotek je docela sranda, někdy z toho vznikají zajímavý pohledy, zkusím něco strčit na fotopisník...

Richard řekl(a)...

...soběfotník, sakra ten Spooner!

J-Lo řekl(a)...

Že by se nenašel nikdo, kdo by napsal "první", "druhý" nebo "třetí"?

Anonymní řekl(a)...

první, druhý nebo třetí? je to tak správně? :-) aripeka

Richard řekl(a)...

Aripeka: není, správně je:
"první", "druhý" nebo "třetí"?

Je to tak trochu jako s manželem matematikem, kterého pošle manželka do krámu a říká mu: "Vezmi deset vajec, budou-li mít párky, tak vezmi tři". On jde do krámu a říká: "Máte párky? Ano? Tak mi dejte tři vejce."

Eevee řekl(a)...

já bych řekla, že druhý..???:)

J-Lo řekl(a)...

Pudink putuje do Žemličkova;)

Uhádlas, Evi, první pohled jsem fotil ze stejné vzdálenosti jako ten poslední, tedy zhruba metr od okna. Jen ten třetí je přes zrcadlo, čímž se dosáhlo optického klamu, díky němuž to vypadá, že buď a) bydlíme blíž radnici, než bydlíme, nebo b) máme doma velké síně;)

Richard řekl(a)...

Tak já teda nevím... pokud bys tu trojku fotil přes zrcadlo (jedno), tak by měl být obraz obrácený, ne? Věž vypadá, že by mohla být, ale není, a okno obrácené také není. Buďto jsi tedy nefotil věž ale studnu, nebo nám ještě neco zamlčuješ :) třeba tmavá zákoutí fotošopu, nebo ... nebo jsi byl metr od okna, ale jiného, ve druhé místnosti, a fotils průhledem ve dveřích... ona ta otázka nespecifikovala okno od kterého jsi měl být nejdál, viď? Tak jak to bylo ve skutečnosti? Kde je správná odpověď? A kde je Jan Tleskač? Já se svého pudinku jen tak lehce nevzdám!

J-Lo řekl(a)...

Ano, obrázek jsem osově přetočil, to je funkce, kterou má i můj XnView;) Štvala mě tam ta klička, která by vše prozradila hned na první pohled... Pudink ti též patří, až hi udělám Evě, schovám ti, tak budeš aspoň nucen přijet:-) Nebo přijedu já do Plísně, jelikož a protože si musím prohlídnout naší miniLili;)

Anonymní řekl(a)...

když já tomu pořád nerozumim - umřel pan Petřina nebo pan Nebožtík? teda - který to okno je vlastně to vaše okno a proč kouká do zrcadla a mate lidi? :-) aripeka