7. července 2010

Zvrácené skutečnosti

V souvislosti se zatčením jedenácti domnělých ruských špionů v Americe, napsal Karel Pacner do Mf Dnes článek o tzv. nelegálech. Nemám rád spiklenecké teorie, ale nedávno jsem jednu strašnou slyšel a zaujala mě natolik, že ji přivedu na světlo webí. Ta teorie tvrdí, že pražské jaro 1968 přišlo právě kvůli tomu, že v západní Evropě dosluhovala generace špionů, kteří se sem dostali před stažením železné opony. Sověti tedy schválně oponu na chvilku nechali zdvihnout, aby mohli na západ přejít nelegálové připravovaní od 50. let v Československu.

Kdo nevěří, že existuje takhle zvrácená realita (stejně jako já), pro toho mám jednu zajímavost z výše zmíněného článku, pro našince extra pikantní:

V dubnu 1933 ukradl pasy z okresního úřadu v Chomutově známý kasař Ferdinand Jaroš. Vzal i peníze a několik úředních razítek. Když ho za tři týdny zatkli, našli u něho už jenom jeden pas a žádné razítko. Prý to všechno hodil do Ohře. Ve skutečnosti je prodal komunistům nebo přímo Rusům. Přišlo se na to, až když na podzim 1937 našla švýcarská policie zastřeleného muže s pasem z Chomutova – údajně obchodníka Hanse Eberhardta, ve skutečnosti sovětského nelegála Ignace Reisse, ve skutečnosti Poláka Natana Poreckého.

Žádné komentáře: