18. srpna 2010

Cestovatel v. turista

Často se mě lidi ptají, proč jezdím ještě stopem. A já si každý rok říkám, že už je to naposled, že už bych měl sebrat rozum do hrsti, že už nejsem nejmladší, že si zasloužím trochu více pohodlí, že když se ta že položí na misku vah a na druhou se položí můj pětadvacetikilový batoh, musí mi konečně dojít, že existují i jiné druhy dopravy. Jenže proti těm že je tu ještě jedno velké jenže. Nechci být výletník, chci být cestovatel. Mám do něj pořád daleko, ale kdybych si zájezd zaplatil, nemusel bych na něj už jezdit. S odečtením peněz z mého účtu by ztratil cenu (tzn. hodnotu).

„Cestovatel vidí, co vidí, výletník či turista vidí, co přijel vidět,“ napsal v předposlední kapitole své Autobiografie G.K.Chesterton. Něco v tom smyslu jsem chtěl vzkázat i divákům francouzského třetího kanálu. Co jsem řekl, si už nepamatuju, a francouzsky neumím, tak nevím, jak to vyznělo, ale je legrace vidět se ve francouzské televizi.
Nejdřív zaskočili Věrušku a já jsem po dobu jejího rozhovoru při focení měl čas přemýšlet, co bych tak mohl kváknout. Jsem přece jen na kameru zvyklejší, a navíc jsem jim vychválil katedrálu v Troyes do nebe, tak nakonec vybrali mě. Kdo se chceš podívat, klikni zde, najdi si v archivu JT Soir Champagne Ardenne du 15/08/2010, jsem hned v první reportáži po nějakých turistech z Nového Zélandu (zhruba v 1:45). No a kdo vládne obstojně francouzsky, napište mi prosím překlad do komentářů. 

No a já, pyšný poutník a cestovatel jsem v programu označen jako TOURISTE TCHÉQUE.

1 komentář:

M. Z. řekl(a)...

Osobně si myslim, že to jak pojímáš svoje dovolený je úžasný a žes do toho dokázal zapojit i Věrušku je obdivuhodný (především od ní :))) )... V tomhle vám fakt fandim, protože já jsem toho nikdy nebyl schopen a vzhledem ke své získané pohodlnosti už asi ani nebudu :)))