2. srpna 2012

Přípravný výbor o. s. Wogastisburg (s.r.o.)

Přemýšlím o tom už několik let a když tak vidím ty různé osobnosti, jak na sebe berou břímě zodpovědnosti a nechávají se přesvědčit ke kandidatuře na prezidenta, řekl jsem si, že také musím získat odvahu a přistoupit od přemýšlení k činu. Kadaň je krásné město a mohlo, smělo a mělo by být cílem mnoha turistů. Nicméně s tím množstvím to není tak slavné, ne tak dávní občané Kadaně za průmyslové revoluce nás zřejmě svým konzervativním smýšlením odklonili od hlavních dopravních tahů a na architektonické skvosty ve městě se nedaří natáhnout opravdový ruch – běžný turista je totiž víceméně náročný tvor, potřebuje pocit výlučnosti a dostupnosti zároveň. Rád bych mu dal další důvod, proč sem zavítat.
Poprvé jsem o tom začal přemýšlet během sbírání svých průvodcovských zkušeností v Anglii. Návštěva Tintagel Castle, hradu, který se považuje za možný Camelot krále Artuše, mi vnukla nápad pokusit se o českou obdobu vytěžení významu místa spojeného s tradovanou lokalizací první velké bitvy českých dějin – bitvy u Wogastisburgu. Na Camelot si totiž činí nárok mnoho dalších míst v Anglii a ty menší z legendy turisticky žijí a tyjí. Zde je seznam z anglické wikipedie:
Obdobný seznam najdete u článku o bitvě u Wogastisburgu i na české wikipedii a všimněte si, že Úhošť u Kadaně v něm má poměrně nezanedbatelné místo:

Analogie s Camelotem je nabíledni.

V Palackého Dějinách najdeme na konci kapitoly Čechové prvověcí tyto věty o Sámově říši:

Mohutný zakladatel její zasluhoval větší a stálejší památky u potomstva, nežli se mu dostala. Již za věku Kosmova ztratilo se bylo jméno jeho v pověstech národu našeho; historie pak Česká teprv od roku 1775 jemu v zápiskách svých, a to ne bez odporu, místa popřála.

Ani dnes se Sámovi a jeho slavnému vítězství nad králem Franské říše nedostává zdaleka tolik pozornosti, jakou by si zasloužil. Místo hrdinských Slovanů byla a je v posledních desetiletích v kurzu spíše kultura keltská. Podobně i o založení Kadaně se vypráví humanistická smyšlenka o keltských osadách na protilehlých březích řeky Ohře, ale první bitva našich slovanských dějin se zmiňuje když, tak spíše na okraj.

Co tedy chci udělat? Rád bych založil občanské sdružení Wogastisburg (pracovní název), které by se snažilo odkaz knížete Sáma oživit a jako jednu z priorit by mělo turistické vytěžení hypotetického (třebaže možná více romatnického základu) umístění bitvy do oblasti pod horou Úhošť u Kadaně (a podobně by se dalo uvažovat i o vytěžení hypotetického umístění bitvy u Canburgu do Hradce u Kadaně, kde bojoval dokonce syn Karla Velikého Karel Mladší). Nebude to ale sdružení zaprášených historiků, ale lidí ochotných se v případě potřeby převléci do staroslovanského oděvu a vyrazit do pole, otevřít si stánek s replikami slovanských a franckých zbraní, mincí krále Dagoberta apod., prosadit památník pod Úhoští (příp. i na dalších místech), snažit se vymyslet turistickou stezku, zřídit muzejní expozici a tím vším ve výsledku přitáhnout pozornost veřejnosti jak místní tak zejména přespolní. Sdružení by dokonce nemuselo být omezeno jen na Kadaň a okolí, ale mohlo by inspirovat i jiná společenství, která klidně mohou propagovat umístění bitvy do jiné hypotetické lokality a potom bychom se mohli vzájemně doplňovat, pomáhat si a občas si férově zabojovat (z těch blízkých se nabízí třeba Rubín u Podbořan).

Co říci závěrem? Asi tolik, že kandidaturu na prezidenta sdružení, v kterém jsem k dnešnímu dni zatím sám, přijímám, nicméně budu rád, když se najde vhodnější kandidát. A nejradši budu, když bude s kým se scházet a vymýšlet a plánovat a připravovat a dotahovat.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Výborně, já se hlásím, jak jde o slávu našeho města a okolí, tak se neznám :)
I když popravdě - Sámo mě až tak nebere. Ahoj Cecilie

Anonymní řekl(a)...

Tož myšlenka je to dobrá.Kdyby bylo potřeba,tak bych také pomohl.J.S.

J-Lo řekl(a)...

Ustavující sněm o.s. Wogastisburg svolávám na úterý 28. srpna 2012 v 18h. v salónku restaurace Střelnice.

S 99% pravděpodobností se dá říct, že Wogastisburg, dějiště první bitvy (nejen našich) slovanských dějin, v níž Sámův kmenový svaz zvítezil nad pozdější nejmocnější říší Evropy, ležel někde mezi nultým a třicátým poledníkem východní délky, což vyloučíme-li Afriku, dává poměrně velkou šanci Úhošti, kterou poprvé navrhnul v roce 1881 August Sedláček (proto jsem ustavující schůzi svolal na jeho narozeniny;).

Do schůzky se pokusím vytvořit návrh stanov, aby bylo co pozměňovat, a samozřejmě přemýšlejte , co všechno bychom si mohli vytyčit za (krátko-, středně- i dlouhodobé) cíle.

Nečekám davy, ale desítku zakladatelů už bych považoval za velký úspěch a příslib do budoucna.

Anonymní řekl(a)...

http://www.sedita.cz/?IDe=130049
http://www.sedita.cz/?IDe=130049
a ještě jednou
http://www.sedita.cz/?IDe=130049
Jsem nadšen... P.B.

Anonymní řekl(a)...

Dobry vecer, Jene. Poprve, kdyz vystoupal jsem na Úhošť, jez zove se nekdy Uogast, jsem pocitu nabyl, ze nekdo, kdo by chtel kotlinu pred sebou rozkladajici se braniti, nevybral by mista lepsiho. Vim, archeologicke nalezy vetsiho stretu mezi obyvateli (a byli tam pekne dlouhou dobu) nedokazaly,vsak ptam se: Byl-li bych si vedom sveho urceni v zemi te, jiz jsem si vyvolil, nevyjel bych pak nepriteli vstric, bych jeho prapory do zeme zaslapal? Vsak nehleda se hradiste, hleda se bojiste a pokud pod Uogastem, tak to potes prizen bohu! Neklidna jest krajina kol reky Agary. Vsak pokud jinde, ptame se (jiste oba) kde? Snad odpoved nalezneme. Prizen bohu mejte a dobre dny.
Josef Sedláček