13. prosince 2012

Začátek u sebe

„Oblast politické reprezentace se uzavírá. Zleva doprava tatáž nicota, buď v silácké nebo svatouškovské póze, tytéž laciné figurky, které obměňují své projevy podle nejnovějších objevů marketingových oddělení. Ti, kteří ještě volí, vzbuzují dojem, že jejich jediným záměrem je svým čistě protestním hlasem vyhodit volební urny do povětří. Začíná být patrné, že lidé volí už jen proti volbám samotným.“ Já jsem si tuhle brilantní analýzu přečetl v článku Svatavy Antošové ve Tvaru a ona si ji zase přečetla v překladu jedné anonymně vydané francouzské knihy z roku 2007 (sic!).
Protože mi situace přijde podobně zoufalá, chtěl bych napsat po dlouhé době něco k politice. Základní věcí dle mého názoru je, že když se něco má upéct dozlatova, musí se stihnout okamžik, kdy vypnout troubu. Demokracie se nedá donekonečna dělit na různé úrovně – máme komunální, krajské, parlamentní (zvlášť do sněmovny a do senátu) a evropské volby! Nově ještě prezidentské! Evropa se jednotila a jednotila, až se sjednotila v bezkonkurenčně unikátní unii bez konkurence, která přestala být hlavním motorem vývoje – tím se staly strategie, normy, projekty, dotace a granty, tedy nejúrodnější pole pro korupci. U nás se proto lidem začíná líbit jako alternativa komunismus, v němž se snoubí svět bez zbytečných voleb a korupce bez dotací a grantů zpřístupněná i obyčejným lidem. Proto jsem přestal věřit na pokrok a naopak bych udělal čelem vzad, dokud je čas – zamysleme se nad nutností existence dvou komor parlamentu (zrušil bych poslaneckou sněmovnu a nechal bych pod jiným názvem jen senát bez stařešinské věkové hranice 40 let); zamysleme se nad existencí krajů (to radši okresy, kde by se lidi ještě mohli řídit znalostí poměrů a osobností); zamysleme se nad existencí Evropské unie a zkusme zvážit, jestli náš svět před Maastrichtem nebyl rozlehlejší a nadějnější; zamysleme se nad hloupostí přímé volby prezidenta. Věřím, že demokracie je schopna dělat kotrmelce a nezničit se při tom. Ačkoli hladovky studentů vypadají v dnešní době bezzubě, komunistická strana nikdy nepřestala a nepřestane být hlasatelkou třídního boje a tedy nenávisti vůči vnitřnímu nepříteli. Doufám, že to nebudou v nových funkcích zbytečně maskovat a že si mladí nepamětníci a staří zapomnětlivci budou moci udělat obrázek dřív, než zasednou do vlády. Podmínkou k tomu, aby demokracie přežila je, abychom se nad ní zamysleli. Začít můžeme u sebe. A pak to říkejme dál, ve svém okolí, na svých soběpisnících, v novinách. Já už tedy začal. A koho budu volit v prvním kole prezidentských voleb? Neuhnu z cesty.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Komunisté jsou dnes bezzubí , už nikoho neohrožují, komunismus skončil krachem, kapitalismus dodělává nyní, studenti by se radši měli zaměřit na studium , zbytečně plýtvají energií,ano, co soudruzi prováděli nebylo dobré , není ani dobré co nyní provádějí soudruzi kapitalisté ,jako křesťan víš co hlásal Mistr , Láska a odpuštění..to je důležité vždy a všude , miluj bližního svého ..neboť jedno jsme a každý z nás chybuje :-)
stýv

Anonymní řekl(a)...

Trochu si Tě, Stýve, představuji... Nesouhlasím s Tebou: Komunisté určitě bezzubí nejsou. Kapitalismus, ať už v jakékoliv formě tu bude ještě za dob našich vnuků, ať se Ti to líbí nebo ne. Studenti samozřejmě v této situaci nic nezmůžou: Je jich málo a navíc se bouří proti demokraticky zvolené většině. Oni časem pochopí, že se takto nic nezmění. Nevím, koho považuješ za Mistra, ale dejme tomu. Když opominu toho, co má 6.7. svátek, napadá mě, že i Kristus vyhnal "z domu svého Otce" prodavače a jinou chamrať. Proto bych byl v tomto případě za to, neuchylovat se, jak píšeš k lásce a odpuštění, ale k nastolení pořádku. Ono totiž, můj milý, ani nic jiného není možné udělat. Otázkou je, jak, jakým způsobem. Ale to už je na jinou debatu. Ještě bych se vrátil k tématu koho volit a koho ne. Osobně mám spíše jasno koho nevolit. Klasicky. Vybírat to nejmenší "zlo", to je asi pro mnohé standartní postup. A ještě poslední věc: Kupte někomu knihu pana Petra Hájka... Né, to byl jen hloupý žert. Díky MDt

Anonymní řekl(a)...

Za dob našich vnuků, to záleží na tom kolik ti je , pokud 70 tak to možná ještě stihnou, politické strany ztrácejí vliv na dění ve společnosti , když se podívám 20 let dopředu , už nevidím žádné -ismy , ani strany , bude to jiné než si dnes lidé umí představit, změny přijdou ze spoda od lidí , ne nařízením se shora, od vládců nebo politických stran .já nevolím žádné zlo..ani malé ani velké :-)
S

Anonymní řekl(a)...

Já si myslím, že takovej kapitalismus s prvky feudalismu funguje v dnešní Číně...,ikdyž tam vládne soudruh Soudruh. Ale nebyl jsem tam. Izrael jsem taky pochopil, až když jsem tam byl. Ještě mi vrtá hlavou, jak nevolit žádné zlo. Jako občan chodím k volbám a křížkuju ty, co si myslím, že jsou ještě relativně "čistí". S volbou prezidenta, jejíž kandidáti mají různě poschovávané kostlivce, mám problém větší. Na druhou stranu je to "jenom" prezident, co se volí, že? Jo, a pokud se tu ještě objevíš milý "S", tak bys mi mohl nabídnout tykání. Já nemůžu, jsem totiž o dost mladší :-)) S úctou MDt