11. srpna 2013

Svatí sviňáci

Tak to chodí na tom světě,
každou chvíli jinak:
dneska ctí tě za svatého,
zejtra budeš sviňák.
Karel Havlíček Borovský, Křest svatého Vladimíra (převzato z úvodního eseje Mojmíra Grygara ve sborníku Julek Fučík / věčně živý!)

Jak tak studuju další a další dokumenty o životě a díle Julia Fučíka a zejména o životě jeho legendy, napadlo mě dnes v noci jedno srovnání. Srovnání z úplně jiného soudku, které ale právě proto, že je odjinud, mně osobně pomohlo se s tímto druhým životem bývalé ikony, s fenoménem hrdinství a mučednictví falešného proroka vyrovnat.

Lance Armstrong začal svoji kariéru slibně, ve 12 začal závodně plavat a v 16 už byl nejlepším americkým triatlonistou do 19 let. V cyklistice měl rovněž úspěchy, ale nebýt rakoviny (varlat s metastázemi do plic), zřejmě by se ztratil v historickém pelotonu. Z něj ujel zázračným vyléčením a díky skvělým podpůrným látkám dokázal jako první sedmkrát za sebou zvítězit v Tour de France. Vydal knihu s názvem Není to o kole (v češtině jako Návrat do života), ale nikdo nevěděl, že to opravdu nebylo o kole, ale o dopingu. Se vším, co k tomu patří. Když se to veřejnost dozvěděla, Lance spadl z piedestalu, ale minimálně jedna celá generace cyklistů a fanoušků cyklistiky nedokáže zaplnit místo svého idolu nějakým jiným smysluplným vzorem. Bar U jedné koule je ovšem každý den plný a Lance má dodnes na twitteru 4 miliony přátel. Ti a mnozí další se své ikony jistě nikdy nevzdají, je to stále jenom člověk, který i přes podlehnutí svodům a podvedení světa, udělal i mnoho dobrého, i když obrovské peníze, jež získal pro charitu, v zrcadle jeho dopování a šikanování lidí v okolí mají poměrně zvláštní pachuť. Jedním novinářem byl nazván „rakovinou cyklistiky“.


Julius Fučík začal svou kariéru v divadle, ale pro svou lásku k literatuře se jeho talent nejvíce prosadil v žurnalistice a literární kritice (už od 16 let věku si pořizoval překvapivě břitké literární kritiky desítek děl za měsíc). V roce 1921 vstoupil do KSČ, jíž byl věrný i poté, co mnoho jeho kolegů z branže prozřelo s gottwaldovským autoritativním vedením nebo alespoň později se stalinistickými čistkami. Kdyby nepřišla nacistická okupace se svou nenávistí ke komunistům, s nimiž ovšem nacisté na mezinárodní úrovni uzavírali pakty o rozdělení světa, patřil by dnes Fučík zřejmě k přehlíženému pelotonu prvorepublikových dopisovatelů Rudého práva. On však byl zatčen, přežil výslechy a napsal Reportáž psanou na oprátce. Spis byl po patřičné cenzuře zneužit jeho rodnou stranou, zmítanou tehdy v sítích kultu osobností, k vytvoření kultu univerzálního oficiálního válečného hrdiny a k jeho glorifikaci. Po roce 1989 spadl z piedestalu, ale několik generací komunistů i prostě levicově smýšlejících intelektuálů nezaplnilo jeho místo ani novými hrdiny ani smysluplnějšími idejemi. Společnost Julia Fučíka má stovky členů, odhalení Fučíkovy sochy na Olšanských hřbitovech se letos účastnila hromada komunistů a levicových myslitelů, levicoví literární historici píší tu více tu méně objektivní obrany jeho poselství. Ti a mnozí další se své ikony jistě nikdy nevzdají, byl to stále jenom člověk, který i přes podlehnutí svodům leninského učení a podvedení sama sebe, udělal i mnoho dobrého, i když jeho oběť za lepší řád má v zrcadle poprav 50. let (podle stalinského vzoru, o němž věděl!) poměrně zvláštní pachuť.

Na komponovaném večeru, který letos 5. září k 70. výročí Fučíkovy popravy uspořádám v kadaňské knihovně, se pokusím dokázat, že si Fučík nezasloužil být shozen z piedestalu pro pochybnosti, které do jisté míry neoprávněně, ale na druhou stranu vzhledem k okolnostem zcela pochopitelně vzbudilo jeho „pankrácké angažmá“, ale pro doping ve formě nekritického komunistického přesvědčení a víry v nový řád, jehož podobně nebo spíše i méně horečnatí zastánci udělali z Pankráce po nastolení tohoto nového řádu stejně nemilosrdnou bolševickou sekyrárnu, jejíž obětí se stala např. Milada Horáková.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pane Losenický,
Fučík byl dobrý novinář, solidní kritik atd.. Nezaslouží si zapomnění.
Ale když jsem viděla po rozpuštění sněmovny váš plakát, zamrazilo mě. Vím, že jste nemohli tušit, že program spadne do předvolební doby a že do knihovny přijde nejspíš mnoho lidí, které byste tam raději neviděli. A že přijdou z jiných důvodů, než byste chtěli. Se zneužitím prostě počítejte - přes vaši snahu o něco jiného. Kadaň nepřeceňujte...

J-Lo řekl(a)...

Dobrý den, jsem připraven se o věci pobavit s kýmkoli a spíš bych řekl, že přijde jen málo lidí jako obvykle, ale zneužití se nebojím. Pravda je, že to téma některé lidi pořád znepokojuje a několik mě jich zastavilo i na ulici. I na vyhraněné a ostré názory jsem připraven a jak asi tušíte, nechci je nikomu potvrzovat či vyvracet na jiném základě než na tom, který budu mít v ruce, tzn. na dokumentech doby. Ovšem díky za upozornění...

oscar 2015 live stream řekl(a)...


Ufc 185 live stream

Watch Avengers 2 Online Movie Free

watch game of thrones Season 5 online

watch games of thrones season 5 episode 1 online

watch games of thrones season 5 episode 1 online

Watch avengers age of ultron movie online

oscar 2015 live stream řekl(a)...


watch games of thrones season 5 online free

watch games of thrones season 5 episode 1 online

watch games of thrones season 5 episode 1 online

watch games of thrones season 5 episode 1 online





Tomar řekl(a)...

Watch Game of Thrones Season 5 Online

Watch Avengers 2 Online

Mayweather vs Pacquiao Live Stream

Furious 7 Full Movie

Cinderella Full Movie

Mayweather vs Pacquiao Live Stream HD 2015

Watch Furious 7 Online

Watch Manny Pacquiao vs Floyd Mayweather Live Streaming Free

wyane řekl(a)...

Mayweather vs Pacquiao Live Stream

Furious 7 Full Movie

Watch Game of Thrones Season 5 Online

Watch Avengers 2 Online

Watch Furious 7 Online

Watch Manny Pacquiao vs Floyd Mayweather Live Streaming Free


Cinderella Full Movie

Mayweather vs Pacquiao Live Stream HD 2015

Verma řekl(a)...

Game of Thrones Season 5 Episode 8

Watch Mad Max Fury Road Movie Online

Watch Furious 7 Movie Online

Watch Cinderella Full Movie Online

chinu77 řekl(a)...

floyd mayweather vs andre berto 2015 live stream

floyd mayweather vs andre berto live streaming




Unknown řekl(a)...



watch fear the walking dead season 1 episode 5 online
watch fear the walking dead season 1 episode 5 online
Supergirl Season 1 Online Free
Fear The Walking Dead Season 1 Episode 3 live
watch Fear The Walking Dead Season 1 Episode 3 live

Unknown řekl(a)...

happy valentines day2017
happy new year quotes
ipl schedule 2017
happy new year 2017
images
happy new year 2017
happy valentine day quotes