17. dubna 2006

Lingvistická soutěž

Nejsem purista, ale strašně se mi nelíbí slovo bloger ani blogger. Jenže mě žádný český ekvivalent prostě nenapadá. Esemesce klidně říkám esemeska a ne kátézetka, i když je to také libozvučná zkratka krátké textové zprávy. Ale slovo "bloger" je s tím hrdelním "g" téměř onomatopoeia zvracení (ne že by to tak někdo nebral, slovní zvratky jsou u tohoto typu komunikace častým jevem a; i já se ho dopouštím). Zasloužili bychom si určitě nějaké příjemnější slovo. Nabízím tedy titul Jungmann roku a následné vyjednávání s Ústavem pro jazyk český tomu, kdo navrhne nejlepší variantu tohoto comp-anglismu. Mě zatím napadlo jen bžurnalista, protože jde svým způsobem o žurnál (něco jako veřejný deník) a hláska "bž" je legrační, ovšem to jsem si moc nepomohl.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Myslím si, že výstižné by bylo označení "blokař". Ten, kdo píše do bloku. Kdo blokuje, ukládá své myšlenky do malých odstavců, aby z nich poskládal velkou mozaiku své mysli. Kdo blokuje šíření nevědomosti šířením vědomostí. Kdo nebloguje, ale blokuje. Kdo neříká "balgón", ale "balkón".
P.S. Ještě mě napadlo neoriginální označení "den94k85", ale to se dost 3patn2 vyslovuje :-)

Anonymní řekl(a)...

Richarde ahoj! :-) Boduješ. :-) Tvoje neoriginalita září originalitou, a to je paráda. Promiň, že jsem v téhle chvále tak neoriginální... ;-)

Anonymní řekl(a)...

No mě napadl akorát "bloker" , podobně jako Ricahrda, páč já si takový věci spíš zaznamenávám do bloků... Když mě něco napane, zaujme... A tohle je vastně takovej virtuální blok, (zkuste přečíst a přečtete totožně, jako byste četli blog) je tu tedy jistá bodoba blogu s blokem a i blogera s....BLOKEREM....I když uznávám, že bloker je taký....no přinejmenším zvláštní slovo :)

Anonymní řekl(a)...

Nabízím hned několik variant utvořených dle standartních pravidel o tvoření činitelů děje (pravidla striktně nedodržuji):

zápisníkář
zápisníkovec
zápisníkista
zápisňák

blokař
blokec
blokista

deníkař
deníkista

Tak co, které se Vám líbí? :-)

Anonymní řekl(a)...

Mne napadlo (a vím, že Terezku už netrumfnu) krásné, leč prakticky jen těžko užitelné "soběpisec".

pampeeliska řekl(a)...

To Tereza: Žádný :) Nemaj nápad. "Soběpisec" už je originální ;)

Anonymní řekl(a)...

To E. K.: Myslíš si, že nemají nápad a že nejsou originální? Tvoje hloupost. Můžeš mi doložit jejich užití někde jinde než zde na tomto blogu? Pak můžeš říct, že nejsou originální, víš? Ale to se budeš učit, až budeš velká. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Anonymní řekl(a)...

No tak, dámy, nehádejte se. :-) Souhlasím s diskutérkou Pampeeliškou, že "soběpisec" je nápaditý, často dokonce i trefný, ;-) i když pravděpodobně jen nezáměrně. No, abych si nalil čistého vína - tu trefnost vlastně popírám už jen tím, že se začtu, he he. :-)) Nachytali jste mě na švestkách (a já to uznávám). Ale zároveň vedle toho souhlasu s Pampeeliškou také nesouhlasím a bráním Terezku. Nápad se nemusí blyštit hned na povrchu, lze ho i dobývat. :-) Fantazii se meze nekladou - dovolte malý, lehce připitomělý příklad pro zasmání: "Blokec, pojď na pokec...!" P.S. No, já vím, mohlo to být i lepší. :-/ Tak snad příště...

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím. To E. K.: Ukliďme zbraně. Mír?

pampeeliska řekl(a)...

Tohle trochu nechápu. Copak byla někdy "válka"? :) Stihla jsem si všimnout, že tě moje poznámka na účet tvých "nápadů" pobouřila, ale byl to prostě muj názor. Nebyl nijak mířen proti tobě. Zkrátka "komentář" :) A touhle nečekanou "imaginární podanou rukou" se nehodlám dostat do pozice člověka, který se nebude moci svobodně vyjádřit a říci, co si opravdu myslí. Nechce se mi neustále přemýšlet nad tím, co by se koho mohlo náhodou dotknout. Za to, co sem kdo píše, je odpovědný a může se občas setkat s něčím, co ho nepotěší. Takže na mě, prosím, s Lukášem nezkoušejte takové ty role dvou "rozhádanců" a jednoho moudrého "udobřovatele". Mám dojem, že z tohoto věku už jsem vyrostla - přece jen už nejsem tak malá ;) Myslím, že se tahle debata ubírá dost nevhodným směrem vzhledem k "majiteli" blogu, tak si myslím, že to stačí.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, ale já si nezačal. Udobřovatel nejsem, ani moudrej... Jen jsem už úplně na začátku pochopil, že by si Mour nepřál (nebo jo;-) ?), abyste se mu tu pohádaly. Howgh (=pro klasiky: Dixi).