25. října 2009

Za sv. Františkem z Pauly


Minule jsme se loučili s městečkem Villa San Giovanni, které bychom v indiánském jazyce nazvali městem, kde mají dobré negroni, ale není radno tam stopovat. Stanice v nabídce jsme rychle konzultovali s ukradeným průvodcem z roku 1990 a vybrali jsme město Paola, kde se narodil jeden ze sv. Františků známý jako patron námořníků.

Přijeli jsme tam v jednu hodinu a kolem nádraží bylo úplně mrtvo. K moři to mělo být slabých sto metrů, a tak jsme se ospalí těšili do spacáku. Nějak jsme ale zapomněli, že tady na jihu se v létě spí přes den a žije v noci. Na pláži bylo několik kilometrů neonové zábavy s diskotékami a bary, vypadali jsme tam s těmi dvacetikilovými batohy jako ufoni. Prošli jsme se tedy po pobřeží a nakonec si rozestlali mezi dvěma diskobary.


Ráno jsme nafoukli lehátka a strávili den u moře.



Odpoledne jsme vyrazili na procházku po městě.


Batohy jsme si uschovali na místní policejní stanici.


Bylo strašné vedro, a tak jsme si vytyčili jediný cíl: najít rodný domek sv. Františka, zakladatele paulánů.


Pořád do kopce, všude zavřeno, ani nástin stínu.


Nakonec jsme místo narození našli.


Dnes je z něj svatyně.


A pak jsme rychle spěchali dolů k moři.


Ještě tahle palma a rychle na vlak do Scaley.


V Klatovech ve vlastivědném muzeu visí pár barokních obrázků a mezi nimi je i sv. František z Pauly. Musel jsem si ho tajně vyfotit.


Klatovy a Paolu spojuje i bombardování. V Paole jedna bomba uprostřed města, která by zničila celé centrum, nevybuchla, v Klatovech přežil americké bombardování právě jezuitský kostel.

Žádné komentáře: