31. října 2009

Stopem do Itálie - den sedmý /I. část/



Šestou noc jsme nakonec přežili na bývalé farmě dnes sloužící za ubytovnu se šesti pokoji Agroturismo Ai Carconi. Ráno nás cestou na snídani překvapilo hejno kýhajících husí.


Rozhodovali jsme se, jestli stopovat na dálnici, která nám večer štěstí nepřinesla, nebo to střihnout k moři a jet dál po pobřeží. Druhá varianta zvítezila. Na dva stopy jsme dorazili do městečka Sapri, o němž Cicero napsal, že je malým drahokamem jižního moře (PARVA GEMMA MARIS INFERI). Opravdu, jak jsme přijížděli, otevíral se nám pohled na úchvatný záliv obepnutý městskou zástavbou. Corso Italia se ukázala být nekonečná, a tak jsme museli stopovat, jak už jsme byli z přímořských letovisek zvyklí, uprostřed města. Nakonec nás rodinka se spícím hošíkem hodila do Policastra Bussentina. Došli jsme až na křižovatku silnice SS517 a rychlostní silnice SS18bis, jejíž přezdívku jsme si napsali na stopařskou ceduli. Vzali nás po ní dva šílenci, alespoň řidič byl šílenec stoprocentně. Dokázal cestou do Agropole, kde jsme byli asi za půl hodinky, předjet v rychlosti 170 km/h houkající sanitku. Nechali jsme se zavézt na nádraží a koupili jsme si lístek do Neapole. Chvíli čekání nám krátila cikánka neodbytným a neutuchajícím nabízením vějíře za 10 éček. Když jsme asi podesáté odmítli, proklela nás. Cestou jsme si z vlaku vyfotili Vesuv...


... a taky v dálce ostrov Capri (na snímku je špatně vidět uprostřed).


Vyprávěl jsem Věrušce o císaři Tiberiovi a pak jsme ještě rozjímali nad významem univerzity v Salernu pro dějiny vzdělanosti stejně jako nad životem v Pompejích a Herkulaneu. Dohodli jsme se, že se v Neapoli zdržíme, jen když nám nepojede rozumně vlak do Caserty, kde už jsem jednou byl s Lenkou, a tak jsem si pamatoval ten rozlehlý palác, který jsme viděli jen v noci, ale hlavně to, že nás z Caserty vzal chlápek až nahoru do Boloně. Sice ho cestou sebrali policajti, ale další nás pak hodil do Modeny a tam jsme strávili noc u dvojice bološkých profesorů (psal jsem o tom tady). Jak to dopadlo tentokrát se mnou a s Věruškou, to se dozvíte příště.

Žádné komentáře: