4. ledna 2010

Časy se mění, ale Lenin je v Ječný


Nerozhodl jsem se sice, že si dálkově dodělám VUML, ale studovat utopické vize zakladatelů vědeckého socialismu mě vždy bavilo stejně jako hltat vize Proudhonovy či Saint-Simonovy. Rozdíl je v tom, že když Saint-Simon vypsal hodiny, kdy byl ochoten svoje vize sdílet s veřejností a hlavně s pracujícím lidem, nikdo za ním nepřišel, kdežto Marxovi následovníci si s naroubováním svých vizí na společnost hlavu nedělali: když nešla hora k Mohamedovi, vyrazil Mohamed k hoře. A proměnil se v Lenina!

Nejradši studuju korespondenci, tam je teorie šatuprostší neřku-li nahá. A tak jsem objevil takovouhle perlu:

Lékaři mi zakazují kouřit bez špičky. Proto bych chtěl pro sebe a pro své zdejší známé 200 takových špiček, jaké jsem viděl v Karlových Varech. Po každém vykouření doutníku je možné je vyhodit, když už jich není třeba; tady takové nejsou.

Až mi budete psát, oznamte mi prosím, podrobnosti o situaci v Čechách.

Je to citát z dopisu Karla Marxe Maxi Oppenheimovi, drážďanskému a pražskému německému obchodníkovi z 20. ledna 1875.

Neuvěřitlně zajímavá je však Oppenheimova odpověď, která mi pomohla i sepsat můj pondělní příspěvěk na blog KZK. Píše se v ní mimo jiné:

O situaci zdejšího obchodu se nedá celkem říci nic jiného, než že to tady vypadá jako všude jinde... Reakce na předchozí prosperitu je v plném proudu. Každý si naříká... Přistoupilo se ve velkém měřítku k propouštění z práce a snižování mezd...
Možná jsem v nevýhodě, protože neznám zdejší zemi a lidi, ale myslím, že se nemýlím, řeknu-li, že nepodnikavost (...) je tu ještě horší než v jiných zemích, snad kromě těch, které leží jižněji.
Snadný úvěr na zboží a mimořádně vysoký úvěr z peněžních půjček, velmi zdlouhavý způsob proplácení, spousta procesů, spekulace a úplatnost – to všechno jsou známky shnilých poměrů – nedostatek slušného výdělku, a proto se podvádí, až se to všechno zhroutí. – I když se jednotlivcům vede dobře – celek je shnilý.
Většině lidí stačí k živobytí to, co vydělají a co ukradnou. Jejich požadavky však vzrůstají a nespokojenosti stále přibývá, ať vydělávají snáze nebo hůře.

No, nemohl by se takový článek objevit v kterýchkoli dnešních novinách?

Pojďme se bránit alespoň té nízké podnikavosti! Já začnu tímhle malým výstřižkem, který jsem našel v Českém světě ze dne 18. října 1918 (tedy deset dní před vznikem republiky!).


Příští lekce z marxismu-leninismu bude o Engelsově názoru na Čechy, už se těšíte?

1 komentář:

Elektromagazín řekl(a)...

Je jasné, že evoluce jde velmi pomalu a za téměř sto let se toho v lidském uvažování zas tak moc nezměnilo