4. ledna 2010

Karlík Veliký


Dneska jsem hrál sicilskou hru, dračí variantu. S tím jsem byl docela spokojený. Ve střední hře jsem získal převahu, ale zase jsem ji v nějakém bodě ztratil. V koncovce jsem zase měl navrch, ale na výhru by to patrně nestačilo. Snažil jsem se a po 5,5 hodinách hry jsem se přehlédl a dostal jsem se do velkých problémů, nicméně přesnou obrannou hrou skončila partie o hodinu později remízou.

Dnes jsem hrál francouzskou hru, na niž bílý odpověděl jezdcem na f3. Ve střední hře jsem na levém křídle ztratil pěšce a přes snahu o vyrovnání hry brzy po zarošování bílý tuto výhodu začal zvětšovat rychlou výměnou strategických figur. Můj vyvinutý jezdec byl ovšem zárukou dobrého útoku, jemuž se bílý svým jezdcem pouze bránil. Obětí dalšího pěšce jsem soupeřova jezdce získal a při dobré hře bylo jen otázkou času, kdy se bílý vzdá.

Tak nějak mi přijde, že v těch popisech zas tak velký rozdíl není. Až na to, že v pořadí druhou (tedy tu vítěznou) partii jsem sehrál já, 35letý (věčně prohrávající) hráč druhé ligy krajského přeboru Ústeckého kraje s Elo 1533, proti jednomu 40letému Italovi z Toskánska s Elo 1557 – a tu první plichtovou sehrál 19letý Nor Magnus Carlsen, z jehož blogu jsem popis jeho poslední partie s anglickým velmistrem Nigelem Shortem, vzal a přeložil. Po tomto londýnském turnaji zveřejnila FIDE v pátek aktuální tabulku pořadí nejlepších hráčů světa a tento nejmladší šachový velmistr všech dob (od 14let) se oficiálně stal nejlepším současným hráčem světa s Elo 2810 (přes 2800 se v dějinách dostali už jen Kasparov, který teď Carlsena trénuje, Topalov, Anand a Kramnik, kterému se něco podobného přihodilo „až“ v 25letech). Jmenuje se Magnus Carlsen, ale do historie jistě vstoupí jako Carlsen Magnus, Karlík Veliký!

Žádné komentáře: