19. února 2010

Lidičky, to je na světě floskulí!


Časopis A2 přináší v čerstvém vydání anketu Stereotypy a klišé současné kultury. Na anketu odpovídají rozličné osobnosti a je to velmi podnětné čtení. Nejvíc mě oslovil příspěvek bohemisty Petra Šimáka, a protože mi mluví přímo z duše, tu ho máte:

Vynikající ukázkou myšlenkové floskule je touha takzvaných, a většinou samozvaných, intelektuálů měnit svými slovy svět. Precizní myšlenková analýza konkrétního problému, jediný způsob, jak může někdo slovy komentovat svět, je zaměňována za všeobecná, tedy bezcenná tvrzení. „Napříč zemí se rozrostl bezprecedentní systém korupce na komunální, krajské i centrální úrovni,“ všímá si pravidelný produktor takových tezí, socioložka Šiklová. Nic konkrétního neuvádí, navíc opomíjí fakt, že korupce patří k demokracii a demokracie bez ní není myslitelná (podobně je na tom lobby). „Místo přísunu a zpracování informací si vymýváme mozky stupidními seriály,“ pokračuje statečně dál. Pro koho tyto věty píše? Člověk zvyklý přemýšlet to ví i bez paní Šiklové, kdo se o to nepokoušel, považuje to za zbytečné fňukání intelektuálů – a v tom má v posledku pravdu. „Úředníků vesele přibývá, země se úspěšně zadlužuje, blbost jen kvete,“ říká další specialista na plýtvání slovy Lubomír Martínek. „Každý demograf poctivě přizná, že Evropa stárne a blbne,“ píše ve svém známém článku o školství Petr Piťha. Je poctivé si přiznat, že desetiletý školák řídící na počítači ekonomiku svého mikrostátu plus jeho vojenské akce neblbne, ba naopak. Místo odkazu na jednu studii, která by takovou absurditu tvrdila, se autor odvolává na každého demografa. „Tato doba jde z hlediska mravnosti strmě dolů, bratři a sestry!“ slyšel jsem jednou kázat opata strahovského kláštera. Zřejmě zná dobu, ve které šla mravnost naopak strmě nahoru. Také lituji, že jsem se nenarodil právě v ní. Užívání floskulí je odporná záležitost a nenávidí ji i všichni ti blbí, nemravní a zkorumpovaní lidé z ulice; proto se teze tohoto charakteru míjí účinkem: ony chtějí něco změnit, ale ukazují celé společnosti, že intelektuál je někdo, kdo jí nemá co dát.

Úžasně s tímto názorem pak souzní příspěvek lingvisty Dominika Lukeše, který se trefuje právě do potíračů floskulí, které považuje za jeden z charakteristických projevů jazyka, jež využíval už Homér. A vzkazuje floskulobijcům:

... čím větší puristická fňukna, tím méně toho o jazyce, který by tak ráda čistila, ví.

Geolog Václav Cílek mi zase povzdechem nad nadměrným používáním zdrobnělin připomněl, jak mi trhá uši používání slova lidičky místo lidí. Sám občas na divadle používám moravské oslovení děcka, ale, aniž bych chtěl být fňukna, človíčka, který řekne, že „tam byli samý fajn lidičky“, bych nejradši kopnul do zadničky.

Žádné komentáře: