19. dubna 2011

Kostel sv. Pračlověka

Bysterský kostel je dominanta, kterou nelze přehlédnout při příjezdu z jakékoli strany. Krom toho, že je údajně nejstarším poutním místěm Panny Marie Karmelské u nás, je to také jeden z mála venkovských kostelů, který si zahrál hlavní roli ve filmu. Místní pan farář P. Matras nás pustil dovnitř, povídali jsme si o dětech v kostele, o výuce nábožentsví a dalších věcech, a pak jsme mohli spatři ta místa, která si zahrála ve filmu Všichni dobří rodáci.
 
Mě z nich zaujal nejvíc kůr, protože tím vlastně celý film začíná a málokdo pochytí přesný text  písně, která se z něj pod taktovkou varhaníka Otčenáše (Vlastimila Brodského) line.
Tady je:
Přešly miliony let
od těch dob, kdy vznikal svět,
přišel z dálek nesmírných
z mlhovin vesmírných.
Tomu světu dala život voda zvířená,
buňka k buňce, vznikla flóra a s ní zvířena,
z opice, z opice
pračlověk se vyklubal,
zrodil se, zrodil se,
pánem přírody se stal
A co dál a co dál a co bylo dál?
Člověk vstříc šel dějinám,
kráčel hrdě, nebyl sám,
potkal válku, dostal zlost
a pak řekl dost.
Řekl dost, řekl dost a co bylo dál?
Rudá vojska od východu
na svých tancích přišla k nám,
dík za mír a za svobodu
tisíceré díky vám,
za Beneše za Stalina
za Beneše za Stalina
kupředu jen dál, jen dál, jen dál.

(Otčenáš spatří faráře)
Chválu vzdejme, ó křesťané,
nejsvětější Matce Páně,
pějme vroucně nebes Kněžně,
vzývejme ji všichni něžně.
Maria, Maria, denice vítězná...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nevím, jak je to dnes, ale za mě byla ve škole tzv. doporučená četba. Kolovaly čtenářské deníky a kdo měl možnost, sosal a čerpal anebo přímo opisoval to, co potřeboval... Kdybych byl učitelem, zavedl bych vedle čtenářských deníků i filmové a hudební deníky. Žádný střílečky a hip-hop, ale Rodáci a Cepelíni a Párply...
MD

Unknown řekl(a)...

Jsem velký fanoušek tohoto filmu a po dlouhé době jsem se vypravil do Bystrého. Puvodně jsem tuto cestu plánoval se svým synem,ale v této uspěchané době jsem to pořád odkládal a můj syn už není mezi námi. Po třech letech jsem našel sílu a cestu uskutečnil.Díky panu Unčovskému jsem se také dostal na kůr kostela a jeikož ten den pršelo, vzal nás i do věží,odkud nám ukázal všechny místa,kde se Rodáci natáčeli. Úvodní písnička se mi zapsala do srdce, stejně jako píseň "Naším údolím" a obsah celého filmu s celou řadou hereckého obsazeni. Rodáci patří mezi nej filmy a rád se na ně vždy podívám,ikdyž je znám zpaměti.