23. srpna 2011

První zastávka italské expedice

Kdyby se naše expedice jela jako zájezd, stálo by u prvního dne s jistotou zhruba toto:

Padula – Kartouza padulská (sv. Vavřince), druhý největší kartuziánský klášter v Itálii (po kartouze parmské) o 320 místnostech a s nejrozlehlejším rajským dvorem na světě (12000m2) – světové dědictví UNESCO (1998)
Zajímavost:
Slavnost smažení omelety z 1000 vajec – každý rok 10. srpna na počest daru klášterních mnichů při příležitosti návštěvy císaře Karla V. na cestě z Tunisu – omeleta (dnes smažená na velké pánvi z roku 1996) byla tehdy snídaní pro celou císařovu družinu a nebyla tedy znakem nenasytnosti – císař naopak strávil noc ve stejné nepohodlné kobce jako sami mniši.

Protože jsme ale na expedici a ne ledasjaké, jeli bychom do Paduly hlavně proto, že právě tam se stěhovali všichni českoslovenští zajatci z táborů rozesetých po celé Itálii, aby vytvořili regulérní vojsko – zárodek legie. Pokusím se s mnichy vyjednat, že bychom mimořádně ten rok, kdy tam přijedeme, osmahli na té obří pánvi omeletu z vajec od českých slepiček, co tam dovezeme ve speciálních chladících boxech, na počest českých legionářů!
Tento obraz je jedinou malbou Ferdinanda Píseckého v knize malířských dokumentů. Štábní kapitán Písecký byl pobočníkem a přítelem Milana Rastislava Štefánika.

Žádné komentáře: