22. září 2011

Tebe on má rád, tobě on počítá pomaleji

Před rokem v listopadu jsem četl životopisnou knihu o Hnědém bombarďákovi. Od té doby jsem na box neměl moc pomyšlení. Brzy ale přijde čas, kdy budeme vybírat ten správný kroužek pro naši dceru. Dobře, dlouho nevydržím, dělám si legraci. Ani nevím, kde je nejbližší boxerský klub. Ovšem jednu boxerku přece znám. Je to Věruščiná kamarádka a začala boxovat teprve nedávno. Letos skončila stříbrná na Evropském poháru. Myslím, že příští sportovní galavečer má již svého hosta.

Ale o čem chci dnes psát? Je to 84 let od jednoho ze strhujících zápasů historie boxu. Byla to vlastně už odveta. Bez jednoho dne o rok dříve, 23. září 1926, prohrál úřadující mistr světa v těžké váze Jack Dempsey před největším publikem v historii (přes 120.000 diváků!) zápas s Gene Tunneym na body. 22. září 1927 sázky jen létaly. Zápas vyvíjel podobně jako před rokem. Ale v sedmém kole se stalo tohle: Jack poslal boxujícího mariňáka několika údery k zemi. Těsně před zápasem bylo přijato nové pravidlo, kdy po sražení soupeře na zem musel druhý boxer ustoupit do neutrálního rohu. Na videu se můžete všimnout, jak rozhodčí posílá Dempseyho do rohu, ale ten je fascinován sraženým rivalem a nechá se přemluvit až napodruhé. Teprve pak začíná odpočítávání…

V osmém kole Dempsey v jednu chvíli zakolísá a rozhodčí začne odpočítávat okamžitě, aniž by čekal na to, až Gene odkráčí do jednoho ze dvou neutrálních rohů. Nakonec oba boxeři ustojí všech deset kol a vítězem na body se stane mistr světa.

Kontroverze se zmírnila, když bylo povoleno pustit přenos zápasu (což bylo v Americe zakázáno právě kvůli tomu, že hrozily vzpoury fanoušků nad rozhodnutími rozhodčích). Na záznamu jde vidět, že se Tunney vzchopil poměrně brzy a na devítku čekal jen z taktických důvodů (i když...). Dempsey to uznal a oba boxeři zůstali přátelé a často se navštěvovali. „Prohrál zápas s dlouhým odpočítáváním, ale zůstal hrdinou,“ napsal o něm tehdy Washington Post.

Žádné komentáře: