12. října 2011

Nejkrásnější české slovo

Zase ta čistička Patrika Linharta v novém Tvaru! Jinak bych dnes neměl o čem psát. Leda o tom, jak jsme s Píďanem za deště odvážně odváželi obrovské radio ze sběrného dvora technických služeb do divadelního fundusu, nebo o frontě miminek na kontrolu kyčlí (ještěže nám strejda Fero řekl, že na další kontrolu má Julinka přijít až v šedesáti, a to už tam bude jinej strejda a já už u toho taky nebudu). Patrik byl zatím v Polsku, zemi zaslíbené (to mi připomíná jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl). Všiml si, že 99% Poláků nosí jednotný armádní sestřih. Taky jsem viděl jen jednu polskou máničku za celý život.

Ve Velké Británii prý nedávno proběhlo hlasování o nejkrásnější anglické slovo. Vyhrát mělo slovo serendipity. No, asi to tak úplně nebylo, serendipity se zařadilo jen mezi deset anglických slov, které patří mezi nejhůře přeložitelné do cizích jazyků. Podobý žebříček byl vytvořen i ze světových slov a vyhrálo bantuské slovo (v konžském nářečí) ilunga, které popisuje člověka, který první křivdu odpustí, druhou křivdu překoná, ale se třetí se nikdy nesmíří.

Patrik Linhart pak přemýšlí, jaké by mohlo být nejkrásnější slovo naší mateřštiny. Cituji: Zvítězila by slova jako rozklíčovat a vykomunikovat nebo urkunda a pamrd, anebo papršlek a bírštúbefýrer?

Líbí se mi prampouch. V etymologickém slovníku jsem u slova rampouch našel, že jde o oslon pecního otvoru, a hned mě zaujal ten oslon; prampouch je tam jako klenutí, což sedí. Z rampouchu se stal střechýl prý přechýlením oslonu pece k otvoru komína, komínem se pak dostal ven a stal se z něj otvor pro odtok vody a jak ta voda odtékala, zmrzla a byl z toho rampouch. Aspoň si to myslí Václav Machek a na konci hesla uvádí v závorce, že (Jiné domněnky má Vasmer 3.217) To bych tedy rád ty vasmerné doměnky pana Vasmera 3.217 poznal.

Špatný není ani řemdih nebo famfrnoch, ale nakonec myslím, že by vyhrál nějaký pták nebo rostlina, tam se najdou krásné názvy, stačí kouknout do Klareta.

Stejně by bylo hezké hlasovat o nejošklivějším českém slovu. Vyhrál by pinďour?

Čekám návrhy v obou kategoriích!

7 komentářů:

Ventz řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ventz řekl(a)...

Mňoukající.
Mlaskání.
Camprlík.
Luštěniny.
Páprda.
A taky ten pinďour :)
Vše pro nejkrásnější :D Prostě se mi příjemně vyslovují.
A nejošklivější?
Řeřicha.
Žumpa.
Klarinet.
Babyka.
Maršál.

Pavlí Ká řekl(a)...

Nejkrásnější - kotlík, kabanos
nejošklivější - jednoznačně pinďour a zmrdeček.
Co se ještě slova "pinďour" týče, vždy jsem to považovala za relativně slušné slovo, to znamená nevulgární - narozdíl od "čůráka". A když se nad tím zamyslíte, slovo "čůrák" je (jak předpokládám) od slova čůrat, přičemž slovo "pinďour" bude maskulinum od "pindy" - což je (alespoň mnou) vnímano jako vulgární označení ženského pohlaví :).

J-Lo řekl(a)...

Taky to může být čechoanglismus: špendlík do vaginy, "pin in the ďoura"

Anonymní řekl(a)...

Ha ha Honzo, to Tě zrovna teď napadlo? S tím špendlíkem? :)
Hnusné pro mne jsou zvratky, čmíra nebo rakovina, nezdá se vám? Ale spíš nesnesitelné než hnusné (a spíš pro nás starší) jsou patvary typu meníčko, mimísek, těhulka a manža.A asi stovky dalších podobných slovních kreatur. Ale o tom byla nedávno téměř celá čvtrteční příloha MF.Jo a miluji čudlík.Cecilie MF

Anonymní řekl(a)...

..ne, nepíšu pro MF .. C. :)

Anonymní řekl(a)...

nejkrásnější: hvězdolet

nejošklivější: Zděnka,Zděnek







blbenka