28. října 2012

Velký plesk

Včera na Kirwitzerově dni jsem mezi jinými vyslechl i jednu přednášku o vývoji vesmíru a jednu o kmenových buňkách od embryonálních po dospělé. To mě inspirovalo k vlastní úvaze o vzniku vesmíru.

Hubbleův teleskop nedávno dohlédl do historie vesmíru staré 13,2 miliardy let. Webbův dalekohled dohlédne pravděpodobně ještě o něco dále do historie, což při dnes odhadovaném stáří vesmíru 13,75 miliardy let znamená, že dohlédneme do doby, kdy se těsto vesmíru zadělávalo. Nicméně o Velkém třesku můžeme tak nějak teoretizovat všichni, kdo k tomu najdeme odvahu, asi jako o umístění Wogastisburgu.

Princip, který existuje v přírodě, kopíruje vesmírný scénář – asi jako člověk je obrazem Božím. Mužský a ženský element stál i u zrodu vesmíru. Spermie času prorazila stěnu vajíčka prostoru a vznikl časoprostor. Tato zygota vesmíru pak prodělala vývoj až ke galaxiím a jejich kupám, které tvoří jakési orgány vesmíru. My jsme zřejmě jedna z buněk vesmírného mozku. Z toho, že nejsme schopni vesmír úplně pochopit, je patrné, že se vyskytujeme ještě v embryonálním stadiu vývoje vesmíru a čeká nás průchod černou dírou, za níž teprve začne to pravé!!!
A nakonec motto příštího Kirwitzerova dne, kterým bude špatně přeložitelný, ale naštěstí v češtině docela dobře srozumitelný citát z Principií Isaaca Newtona z roku 1713:

HYPOTHESES NON FINGO

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

http://www.pentablue.net/temata.html

http://www.trefy.cz/vesmirjakohologram/




třeba bude jiné téma :-)))

stýv