2. listopadu 2012

Jak šel čas v Kadani

Po dlouhé době jsem trochu pátral v tom obrovském lodním kufru historie s nepřeberným množstvím pokladů. Jedna zapadlá zlatá mince na mě přímo vypadla.

Chronologie byla ze všech pomocných věd historických mojí nejoblíbenější, a tak jsem rád, že můj znovuobjevený kadaňský primát je zrovna z tohoto soudku. Kadaň byla totiž posledním městem Českého království, které přijalo gregoriánský kalendář. Šla tehdy v úctě k tradici proti pokroku, což není nic extra ke chlubení, ale když se věci dají do souvislostí, může se celá věc stát i poměrně velkou devízou v současném hledání městské turistické identity.

Z Kadaně totiž pocházel muž, jenž sestrojil pražský orloj, postava, která naše město proslavila po celé zemi a ve svém důsledku po celém světě, jelikož název města tvoří jeho přídomek – Mikuláš z Kadaně. V Kadani je několik vzácných hodinových strojů (Františkánský klášter, Orfeum, Mikulovická brána, radniční věž). A teď tedy ještě jedna historická rarita spojená s kalendářem.

Do toho všeho přijel na Kirwitzerovy dny jako na zavolanou Hanče, který pro plzeňskou Techmanii vyvíjí sluneční hodiny. A nápad byl tady, v neděli v hodpodě, kde jinde (objednávka se nezměnila: čaj se čtyřmi cukry, citrónem a čtyřmi balenými cigaretami). Teď tedy jen kout železo, dokud je žhavé, a Kadaň by mohla dostat novou turistickou atrakci a s ní i nový elektromotor turistického ruchu. Inu, uvidíme.

Kdo nečetl článek v čerstvých Kadaňských novinách, tady je:

Žádné komentáře: