21. října 2013

Má volba v roce 2013

Cítím se dlužen vysvětlit lidem, na nichž mi záleží, kterou stranu letos zvolím a proč. Vím, že v současné době není v módě a proto mnozí z jejích členů nebo lidí, kteří ji dříve volili, noří hlavu do písku. Sám jsem jejím členem od roku 1997 a citlivě sleduji každé hnutí v její nervové soustavě. Asi i proto se chci jasně vyjádřit. Letos výjimečně nebudu volit ODS, budu volit podle volebních lístků, kde moje strana stojí pod názvem Občanská demokratická strana.

Zkratka vždy vede ke zkratkovitému pojetí a ze zkratky ODS se stala v době její konjunktury mucholapka, na niž se chytal všelijaký dotěrný hmyz. Hodně takových ódeesáků nemělo nic z občanského a demokratického přesvědčení. Horší než tito tzv. kmotři či šedé eminence byl odklon od tohoto přesvědčení u představitelů strany i v rámci vládnoucích koalic (a pod tlakem koaličních partnerů). U zrodu Občanské demokratické strany ovšem stála řada lidí, které tehdy spojovaly krom opozice vůči komunistické totalitě i liberální a konzervativní ideály. Tito lidé jsou tam dodnes – právě proto, že se těmto ideálům nikdy nechtěli zpronevěřit. I když jim mnohdy skřípaly zuby, nevyměnili ani v neoptimistické době myšlenku za naplnění politických ambic, nepřevlékli kabát za bližší košili. Kvůli těmto lidem jsem do strany vstoupil (v roce 1997 by podle průzkumů pro občanské demokraty hlasovalo 8,9% lidí) a těchto lidí si nepřestávám vážit.

Jsem rád, že se proti Občanské demokratické straně postavil i její otec zakladatel, jehož skalní příznivci tedy stranu valem opouštějí.  Jsem rád, protože o to svobodněji se může vyvinout úplně jiný směr, který má tato strana ve vínku – směr občanský. Ten má totiž dva rozměry – jedním je (v souladu s klausovským i mým viděním světa) důraz na občana jako svobodného, svéprávného a za svůj život zodpovědného jedince, který je programovým adresátem všech našich dosavadních volebních programů, a druhým je občanská společnost, sousloví, které Václav Klaus považoval za vulgarismus nejvyššího kalibru. Jsem rád, protože se právě s těmi, kdo ve straně setrvávají, mohu svobodně přihlásit třeba i k odkazu Václava Havla, jenž občanskou společnost považoval za lidskou tvář kapitalismu. Dlouho a ještě stále se v programech občanských demokratů v různých obdobách objevovalo heslo, že „pracovitost se musí vyplácet“ a „lenost nevyplácet“. S tím já naprosto souhlasím a jen bych dodal, že nevyplácet se musí také (řečeno eufemismem) vychytralost. Legislativa kulhala za vývojem kapitalismu jako Achilles za želvou. Nutno říct, že za všech vlád. A pořád zbývá jen doufat, že jako ve fyzice i v politice bude tento paradox překonán.

Mírně nešťastný mi přijde začátek naší letošní kampaně postavený na slově „pravice“. Většina populace, a to i středoškolsky vzdělané, není ani po téměř čtvrt století demokracie schopna přesně určit rozdíl mezi levicí a pravicí jinak, než že pravice je pro ty bohatší a levice pro ty chudší, přestože to tak vůbec být nemusí, pokud by se pravicové či levicové kroky dělaly důsledně. Apel na střední třídu v nynější fázi kampaně je příhodnější a dokážu se pod něj opět podepsat. První, co by ale každý správný člen Občanské demokratické strany měl udělat, je pokorně sklonit hlavu a omluvit se za minulé volební období, v němž právě program pro střední třídu nebyl důsledně plněn. Program Občanské demokratické strany pro tyto volby je dobrý, ale počet jeho čtenářů je  přímo úměrný apriorní nedůvěře k jeho plnění. Je to škoda, ale taková je realita.
Občanští demokraté se letos poprvé za své existence pravděpodobně dostanou na horší než druhou příčku ve volbách. Věrnost této straně možná znamená cestu na politický hřbitov, loď se potápí, Miroslava Němcová je možná jen dočasným záchranným člunem. Já ale věřím, že pobyt v opozici pomůže k obrození a nastolení diskuze o základních principech, od kterých se půjde odrazit zpět. Co bude po volbách, nikdo netuší. Takový je život a to je na něm kouzelné. Přál bych si samozřejmě, abych třeba už v dalších volbách jako občanský demokrat mohl v klidu volit ODS.

Ať jako strana skončíme na politickém hřbitově nebo nás čeká osud Fénixe, budu vždy jako občan varovat před dvěma zly – zlem komunismu a zlem stran postavených na spásných osobnostech, pro něž se teprve potom hledá nějaká politická obhajoba v podobě myšlenek sestavených dle průzkumů veřejného mínění. Ano, tou hlavní je letos ANO (a tou hned za ní Úsvit). Je nám snad stud za Zemana málo? Potřebujeme ještě českého Berlusconiho? Ale proč vlastně NE, v demokracii je i to možné...

52 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Honzo, ještě můžeš volit černoprdelníky jako já. Ti se tam zase po letech půstu dostanou. Přeju hodně štěstí. Těším se na ten Stehlíkův balkon. On to ještě neví. Chudák. Stehlík.

Vaše Divadlo Snůůůů

J-Lo řekl(a)...

Je to tak, že jim fandím. On už to asi nikdo nikdy nepřipomene, ale jsem rád, že se kdysi spojily (po krátké epizodě, kdy se používala rovněž šestipísmenná zkratky) ODS-KDS - a v Křesťansko demokratické straně nebyl jen Benda senior. Byl jsem rád, že má strana získala křesťanský rozměr, ale to už ti kmotři a jejich přisluhovači samozřejmě chtěně vygumovali. Teď je ale příležitost to znovu připomenout a přihlásit se k tomu. Druhá věc, co mi vadí, je, že se naše strana vzdala sociálních témat ve prospěch levice, a přitom to přeci je základním kamenem občanského soužití a křesťanské morálky! Levicové "co je tvoje, je i moje" je ale u nás postavené jako "co je moje, je i tvoje" a na této fiosofii se dá postavit celá nenucená solidarita a charita. Pro mě jsou černoprdelníci nejpřirozenější koaliční partner přesvědčených občanských modrých ptáků. Tak snad se letos dostanou - to platí pro vás i pro nás:-)

Anonymní řekl(a)...

Už mám dost hraní si na svobodné volby, hraní si na levici a pravici, hraní si na demokracii. Politické strany, jak řekl kdysi Karel Čapek způsobily úpadek demokracie a to nejen u nás. „Ponižuje nás nedůstojnost parlamentu, který i státní nezbytnosti vyřizuje stranickým handlem, ponižuje nás parlamentní systém, v němž bez hrubé a honorované majority by potřeby státu nebyly uhájeny. Ponižuje a skličuje nás přízemnost politického jednání, co jde vysoko nad domácí zájmy stran, je politickým exponentům tak lhostejno, jako chalupníkovi aviatika. Ponižuje nás samozřejmost, se kterou političtí machři přijímají fakt, že stát je odevzdán stranám k exploataci. Ponižuje nás osobní úroveň mnohých, z nichž strany učinily vladaře nad věcmi národa. Ponižuje nás forma i duch politiky, jež vládne pomocí nečistých kompromisů mezi bezohlednými zájmy…. Jsme-li nespokojeni, volá se na nás: Pracujte ve stranách! Ne, je-li nám čeho třeba, tedy je to pracovat proti stranám, proti vládě stran, proti hlasovací mašinérii, proti inkompetenci, proti politice za zavřenými dveřmi, proti všemohoucnosti výkonných výborů, proti našemu ponížení, proti úpadku demokracie.“
Karel Čapek: Politikum, Lidové noviny, 21. 9.1925

st

J-Lo řekl(a)...

A já si myslím, že úpadek demokracie měli a mají na svědomí lidé a ne strany. Které režimy či společnosti bez stran jsou na tom morálně líp?

Anonymní řekl(a)...

K čemu ve třetím tisíciletí potřebujeme politické strany ?? Je na čase, aby se lidé skutečně dozvěděli , že mezi námi není rozdílu , všichni jsme jedno , duchovně i fyzicky .Nepotřebujeme žádné ideologie , žádné dělení lidí na barevné -nebarevné, pravé- levé ad.Pokud i nadále budeme podporovat systémy které lidi rozdělují , nepohneme se jako civilizace kupředu . Hodně se teď straší komunismem a socialismem , kapitalismus na tom není o nic lépe, ukazuje se že na svědomí má daleko více lidí , než třeba fašismus . Většina lidí neví a netuší , že elity je záměrně drží v nevědomosti, ale křesťané to mají napsáno v Bibli, pochopili proč tu byl Ježíš a co hlásal ? Proč se tím neřídí ?? .-)

J-Lo řekl(a)...

V demokratickém kapitalismu žijí i komunisté i socialisté, v komunismu ti ostatní nikoli, resp. možná ano, ale za mřížemi nebo v koncentráku. Možná tzv. imperialismus má na svědomí nuzný život a hladovění milionů, ale za tím stojí lidé a ne svobodná soutěž politických stran. Ano, jsme ve stadiu kultivace svědomí, ale tyto volby a stav politiky vůbec jsou svědectvím, že to potrvá ještě hodně dlouho. Že společnost někdy většinově uzná, že lidé mají mít stejné názory je komunistická utopie. Oni je totiž stejné nemají a z principu mít nemůžou. To ví dokonce i křesťan, že svět není ráj ani nebe.

Chirag Dua řekl(a)...

Having a great post.. thanks for share this kind of Information with us..
Indian Vegetarian Recipes
How To Lose Weight With Cinnamon Tea Recipe
Shahi Paneer Recipe
Rajma Chawal Recipe
Eggless Vegetarian Omelette Recipe
South Indian Masala Recipe
How to make hund curd at home
Panjeeri ladoo recipe
Chole Bhature Recipe Punjabi
Moong masoor dal recipe
Gajar Ka Halwa Recipe

Unknown řekl(a)...

Yuppie.. awesome article thanks for sharing it.. read more about..

Beauty Tips
Symptoms of Breast Cancer
Benefits of Dark Chocolate for weight lose
Home remedies for stretch Marks
How to make aloe vera gel
Home Remedies for cold and Cough
How to get a Flat Tummy Fast
Honey for Weight Loss
Home remedies for hair dandruff
Health benefits of Cinnamon

Blogail řekl(a)...

Pmmodi
Biggboss
How to create a free blog on Blogger ? Pmmodi
Biggboss
How to create a free blog on Blogger ?

Pete Davidson řekl(a)...

Australia vs India 1st ODI match
Australia vs India 1st ODI Match Tv Broadcast list
India vs Australia 1st ODI match Live TV information

Unknown řekl(a)...

ICC T20 Cricket World Cup 2016 Live Streaming
Cricket T20 World Cup 2016 Live Score
T20 Cricket World Cup 2016 TV Broadcasters
T20 Cricket Live Streaming
T20 World Cup 2016 Live Telecast
T20 Cricket World Cup Direct TV
T20 World Cup 2016 TV Broadcasters
T20 Cricket World Cup 2016 Live
T20 cricekt World Cup 2016 Opening Ceremony
ICC T20 World Cup 2016 Tickets
T20 Cricket World Cup 2016 Final Match Tickets
ICC T20 World Cup 2016 Winner

Unknown řekl(a)...

India vs Pakistan Live Streaming
India vs Pakistan Live Score
India vs Pakistan Hindi Commentary
India vs Pakistan Live Match
India vs Pakistan T20 Live Streaming

Unknown řekl(a)...

Watch India vs Srilanka T20 Series Live Cricket Match Ball by Ball Commentary - Ind vs SL Twenty 20 Live Streaming Match Details
Srilanka Tour of India 2016
India vs Sri Lanka 1st T20 Series Live Cricket Match
India vs Sri Lanka 1st T20 Series 2016 Live Streaming
India vs Sri Lanka 2016 Live Scorecard
India vs Sri Lanka T20 Series 2016 Tickets Booking
India vs Srilanka T20 Series 2016

Shiwam řekl(a)...

Icc T20 World Cup news
T20 world cup teams
Shiwam.in
Lyricsmate

Unknown řekl(a)...

T20 world cup 2016 Live

T20 WC 2016 Prediction

Whatsapp Status in Hindi

Unknown řekl(a)...

Pen Supplier Delhi
wholesale promotional pen suppliers
cello pens suppliers
pen supplier delhi
Pen Supplier Delhi
corporate pen suppliers

Unknown řekl(a)...

Virat Kohli is so good batsman in India team
India vs Pakistan t20 live streaming
India vs New Zealand t20 live streaming
India vs Srilanka asia cup t20 live streaming
India vs Srilanka t20 live streaming
New Year 2017 Wallpaper
Happy New Year 2017
Happy New Year 2017 SMS

Fana řekl(a)...

t20 world cup 2016
t20 world cup live score
t20 world cup 2016 live streaming
t20 world cup 2016 live streaming
pakistan vs australia t20 worldcup live streaming
pakistan vs new zealand t20 worldcup live streaming
india vs pakistan t20 world cup live streaming
pakistan vs india t20 world cup live streaming
india vs new zealand t20 world cup live streaming
India vs Australia t20 world cup live streaming
India Team Squad T20 world cup 2016
Pakistan team T20 world cup 2016
Australia Team t20 world cup 2016
South Africa Team T20 world cup 2016
india team t20 world cup 2016
t20 world cup theme song
T20 World Cup 2016 Tickets
T20 World Cup 2016 Schedules time table
pakistan team t20 worldcup
australia team t20 worldcup
new zealand team t20 world cup
srilanka team t20 world cup
bangladesh team t20 wurldcup
Icc t20 world cup 2016 highlights
Latest Fashion

Rio Olympic 2016 řekl(a)...

Rio 2016 Summer Olympic Games Opening Ceremony is officially known to take place on 5th of August 2016, Friday evening in Maracanã Stadium of the Rio de Janeiro at 20:00 BRT (23:00 UTC). olympic 2016 opening ceremony time.

Anonymní řekl(a)...


new google allo apk app
2016 best google allo apk link

Akshay řekl(a)...

Useful quotes and messages thanks for sharing. nice looking site and great work.
promise day messages
teddy day messages
valentines day quotes
valentines day wishes
valentines day messages
valentines day Greetings
propose day quotes
happy rose day 2017

preeti řekl(a)...

Here we get good details, you can get Kerala HSE Result 2017 details, when the Kerala HSE Result 2017 will be released.



Check Bihar Board 12th result from here in the month of May/ June.

Vidya Balan řekl(a)...

Great post. you have pointed out some fantastic points . I likewise think this s a very wonderful website.
good night messages for lovers
blouse design for lehenga
romantic birthday wishes for husband
saree blouse sleeve designs

Vidyabalan řekl(a)...

Mother's Day is a celebration in regards to the mother of the family, and furthermore parenthood, maternal bonds, and the effect of mothers in the general population field. It is commended on various days in many parts of the world, most routinely in the seasons of February or normal of the week. It supplements near celebrations with respect to relatives, for instance, Father's Day and Siblings Day.
https://simple.wikipedia.org/wiki/Mother
happy mother's day 2017

Unknown řekl(a)...

Have Lovely and Beautiful Salwar Suit And Many More…
We Have Some For You In Your Budget For more…
Plz visit:- Designer lehenga


Saloni Priya řekl(a)...

The best collection of Happy Mothers Day 2017 Images, Photos, Pictures, Wallpapers, Mothers Day Quotes, Wishes, Messages, Greetings,
Happy Mothers Day Poems & Sayings, Mothers Day Messages, SMS, Text Messages,
fathers day images 2017
fathers day wallpapers 2017
fathers day pictures 2017
fathers day cards 2017
Happy fathers day images 2017
fathers day quotes 2017
fathers day wishes 2017
fathers day messages 2017
fathers day status 2017
fathers day poems 2017
Memorial Day wishes 2017
Mothers Day WhatsApp Status & Facebook Status, DP Images,
Mothers Day FB Profile Pics, FB Timeline Cover Photos etc.

Anonymní řekl(a)...

You can buy from our large and diverse collection of salwar kameez, party wear suits, Bollywood collection, cotton Kurtis, Anarkali suits, Bollywood saree and many other products.....
We Have Some For You In Your Budget For more…
Plz visit:- Lehenga

Anonymní řekl(a)...

Designer Sarees je snad touha každého jednotlivého dívky v tomto světě vypadat úžasně na její svatební den.
To je jistě důležité, aby se nevěsta musí být hvězdou show.The nejkrásnější ženy na místo konání svatby.
V Indii, Sarees Designer jsou nejzřejmější volbou pro mladé Ladies.There je mnoho Sarees Designer na našem webu ...
Pro více informací ...
Plz navštívit: - Sarees Designer

Rozkošné osobnost spolupracuje s dokonalou volbou pro návrháře Sarees bezkonkurenční.
Ještě před květu modernizace v indické kultuře, Kurta, sarees a salwar kamíz byl součástí Indie jedinečné civilizace.
V Indii, Sarees Designer jsou nejzřejmější volbou pro mladé Ladies.There je mnoho Sarees Designer na našem webu ...
Pro více informací ...
Plz navštívit: - Sarees Designer

nice blog ammy řekl(a)...

Lumion 7 Crack

Unknown řekl(a)...

Best wishes on this wonderful journey, as you build your new lives together.
wedding wishes for son and daughter in law
weddinganniversarywishesmessages.com

upmypc řekl(a)...

Thanks for the post. Very interesting post. This is my first-time visit here. I found so many interesting stuff in your blog. Keep posting..

upmypc řekl(a)...

Thanks for the post. Very interesting post. This is my first-time visit here. I found so many interesting stuff in your blog. Keep posting..

raheelpc řekl(a)...

Thanks for this post, I really found this very helpful. And blog about best time to post on cuber law is very useful. graphpad prism crack

Unknown řekl(a)...

You are so interesting! I don't think I've ever done such a thing before. Have read It's great to find someone with unique ideas on this topic. Seriously .. thanks for starting this. This site is something you need on the web, someone with a little bit of originality! procrack4pc/

PSLT20 řekl(a)...

T10 Live Streaming

PSL 2021 Live Streaming

PSL 6 Live Stream

PSL 6 Live Online

PSL 6 Tv Channels

freeprokeys řekl(a)...

fl-studio-crack-reg-key-full-downloadis the newest music manufacturing device. It may do the job together with a sort of music production music that is stunning. It provides a user-friendly and natural construction setting that is built-in to do the job. Business graphics lineup develops this audio company.

raheelpc řekl(a)...

Amazing blog! I really like the way you explained such information about this post with us. And blog is really helpful for us. raheelpc

taihir řekl(a)...

Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I have found out so far.
Serviio Pro Crack

freeprokeys řekl(a)...

minitool-power-data-recovery-crack
is not a chance to get great software for free, but there is a risk of system infection. Try our free way to get this powerful recovery tool that can recover data even when the operating system is not started.freeprokeys

abbas řekl(a)...

Amazing blog! I really like the way you explained such information about this post with us. And a blog is really helpful for us. upmypc.com

up4pc řekl(a)...

Thanks for provide great informatic and looking beautiful blog, really nice required information & the things i never imagined and i would request, wright more blog and blog post like that for us. Thanks you once again.keyshot-pro-crack/

procracktool řekl(a)...

procracktool
Lumion Crack
Windows 10 Activator
Bit.ly/Windowstxt Download Windows 7, 8, 10 – 100% Working
ABBYY FineReader Crack
Adobe Creative Cloud 2021 Crack
Toon Boom Harmony Crack
ManyCam Pro Crack

procracktool řekl(a)...

Adobe Photoshop CS5 Crack
Bandicam Crack
Freemake Video Converter Crack
PhoneRescue
SketchUp Pro 2021 Crack
SparkoCam
Guitar Pro Crack

procracktool řekl(a)...

CleanMyPC Activation Code
reWASD Crack
Avast Driver Updater Activation Code
ByteFence License Key
Avast Cleanup Premium Crack
MS Office 2007 Product Key
CyberLink PowerDirector

procracktool řekl(a)...

Folder Lock Crack
Letasoft Sound Booster Crack
Duplicate Files Fixer Crack
Atomic Email Hunter
WinZip Pro 25 Crack
Adobe Acrobat Pro DC Crack
DaVinci Resolve Studio Crack

abdul sattar řekl(a)...

Hey! This is my first visit to your blog.
We are a collection of volunteers starting with one
a new project in the community in the same niche.
Your blog has provided us with useful information to work with. YOU
did a fantastic job!
xmedia recode crack
tweakbit driver updater crack
vmware workstation pro crack
windows 10 product key crack

Malik Ismail řekl(a)...

It's fascinating to visit this website and read all of your friends' opinions.
While I am interested in the subject of this piece of writing, I am also excited to
acquire familiarity
eset smart security crack
avocode crack keygen
youtube by click crack
iobit driver booster pro crack

Sabir řekl(a)...


And I appreciate your work, I'm a great blogger.
This article bothered me a lot.
I will bookmark your site and continue searching for new information.
ashampoo backup pro crack
recordify crack
tuneskit drm media converter crack
spotify music converter crack

Anonymní řekl(a)...

I like your all post. You Have Done really good Work On This Site. Thank you For The Information You provided. It helps Ma a lot.

draftable desktop crack
draftable desktop crack

it Is Very Informative Thanks For Sharing. I have also Paid This sharing. I am ImPressed For With your Post Because This post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.

draftable desktop crack
draftable desktop crack

This is a cleverly written article. Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is a very Wounder Full Post.

draftable desktop crack

I like this article. I was searching over search engines and found your blog and it really helps thank you very much…

Unknown řekl(a)...

Enjoyed reading the article down, really explains everything in detail, the article is very interesting and effective.
Thank you and good luck in the upcoming articles

password depot 15 2 1 crack license key free download 2022
movavi gecata 6 1 2 crack activation key free download 2022
abelssoft cleverprint 8 1 25 crack activation key free download 2022
thundersoft screen recorder pro 11 2 0 crack registration code free download 2022
doyourdata super eraser 6 6 crack license key free download 2022
actcad professional 10 0 1447 crack license key free download 2022
titan ftp server enterprise 2021 3686 crack serial key free download 2022
apeaksoft mobietrans 2 1 8 crack latest version free download 2022
aurora hdr 2020 1 2 2 crack activation key free download 2022
bitsum cpubalance pro 1 0 0 92 crack license key free download 2022

Unknown řekl(a)...

I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provide a new knowledge to me. this blog has detailed information, its much more to learn from your blog post.I would like to thank you for the effort you put into writing this page.
I also hope that you will be able to check the same high-quality content later.Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is very Wounder Full Post.This article is very helpful, I wondered about this amazing article.. This is very informative.
“you are doing a great job, and give us up to dated information”.
cyberlink-photodirector-ultra-13-1-2330-0-crack-license-key-free-download-2022/
coolutils-total-image-converter-8-2-0-241-crack-license-key-free-download-2022/
mixcraft-pro-studio-9-0-crack-license-key-free-download-2022/
cyberlink-powerdirector-ultimate-crack/
windows-password-recovery-tool-ultimate-crack/

repack-mechanicz řekl(a)...

Thank you very much for this software, it's very helpful.
sid meiers starships crack
eiyuu senki world conquest crack
Layers of Fear Crack