27. dubna 2006

Psí fotbal

Dnes mi došly vybrané pohádky pro Fíka, které psaly děti kadaňských základních škol. Divadlo Navenek bylo osloveno, aby se pokusilo k Narozeninám Maxipsa Fíka, které se budou slavit 20. května 2006, některou pohádku zdramatizovat. U mě vyhrála jasně pohádka desetiletého Petra Hrdiny a protože dramatizací jistě utrpí její autenticita, rozhodl jsem se publikovat ji zde v plném originálním znění, přestože některé dospěláky možná připravím o divadelní překvapení. Snad si s tématem nějak divadelně poradíme, i když, jak sami můžete posoudit, nebude to lehké. Ovšem text je krásný, tak vybereme-li nakonec něco dramaticky schůdnějšího, neměl by být přehlédnut.

Psí fotbal

Byl jednou jeden Maxipes a ten se jmenoval Fík. Když vyrostl, koupil si veliký dům a ještě větší zahradu. A tam mu lidi nosili všechny opuštěné psy, co našli u popelnic nebo v lese. Až jich měl 200. A protože Maxipes Fík měl rád fotbal, tak jim řekl, že kdo ho chce hrát, ať jde na pravou stranu zahrady, a kdo nechce, ať jde na levou stranu. Hrát jich chtělo akorát 14, takže 11 do hřiště a 3 na střídačku.

Maxipes Fík se stal trenérem. Potom Fík začal trénovat všech 14 pejsků. A za 3 měsíce bylo Mistrovství světa v psím fotbale. Mělo se konat v Anglii. A taky se tam konalo. Když tam přijeli, zjistili, že jsou ve skupině s Francií, Německem a Holandskem. První zápas hráli s Francií. Vyhráli 12:0. Druhý zápas hráli s Německem, zase vyhráli, tentokrát 5:3. Třetí zápas hráli s Holandskem. Vyhráli 6:0. A tak postoupili do finále, kde hráli s domácí Anglií. A tam byli jenom buldoci. Když je uviděl malý oříšek, tak se utekl rychle schovat. Dali tam místo něho dalmatina. Když začali, buldoci v jednom kuse stříleli, ale doga v bráně všechno chytila. Trenér Fík vždy udržel klidnou hlavu. A když už se blížil konec, tak doga vyhodila míč přes půl hřiště a k míči se dostal malinký pejsek jorkšírský terier, který kupodivu neutekl, když viděl buldoky, a už běží na bránu buldoků. Proběhl jednomu buldokovi mezi nohama a dal gól. A tak se stali čeští psi s trenérem Fíkem prvními mistry světa v psím fotbale.

Petr Hrdina (10 let)

Žádné komentáře: