10. září 2006

Michelangelova šifra

Už je to tady! Přišla nabídka Knižního klubu a v ní mimojiné také upoutávka na nový román Philippa Vanderberga Sixtinské spiknutí.

Při restaurování Michelangelových světoznámých fresek v Sixtinské kapli ve Vatikánu je objeven záhadný nápis. Církevní hodnostáři se snaží rébus rozluštit, jedna záhada stíhá druhou. Kdokoli se přiblíží k řešení, zemře, aniž svůj poznatek stačí předat dál. Chtěl se snad Michelangelo krátkým nápisem ABULAFIA pomstít svým chlebodárcům? ... Podle interpretace jednoho mnicha skrývají záhadná písmena odkaz na středověkého mystika, jenž vyvrací dogma křesťanské víry - zázrak Kristova zmrtvýchvstání. Vyjde najevo, že tuto interpretaci údajně znali již nacisté a využívali ji ve spolupráci s katolickým klérem. Zveřejnění obsahu nápisu by mohlo ohrozit autoritu církve...

Jestli to není parodie na Dana Browna, tak takováhle krávovina musí nutně naštvat pánaboha thrillerů. Moderní spása sice je o tom, že lidi spasou úplně všechno, co se jim dá k přežvýkání, ale z něčeho se už přece musí zadávit. Na vyvrácení Kristova zmrtvýchvstání přece nepotřebujeme středověkého mystika, to se můžeme jít zeptat kteréhokoli nevěřícího řezníka, skladníka nebo profesora etiky a on nám řekne, jak se to s tím vstáváním z hrobů má. Samozřejmě tím ohrožujeme autoritu církve a nebezpečně posilujeme autoritu řezníků, skladníků a profesorů etiky. Ale spravedlnost musí být, i když za vším nestojí zednáři a templáři, nýbrž náckové. A tak se autor třiceti knih tou svou poslední krásně mstí svým chlebodárcům, totiž čtnenářům: "Podívejte, co si s vámi můžu dělat!"
...

Žádné komentáře: