25. srpna 2008

Rusko a Evropa

„Poslední dobou ubývá témat z období II. světové války. Točí se hlavně o konfliktu v bývalé Jugoslávii nebo o roce 1968, proto je největší zájem o ruské tanky. Výhledově máme v plánu další dva projekty z roku ’68,“ říká pracovník soukromého vojenského muzea dodávající vojenskou techniku pro filmy natáčené u nás. Zatímco se Rambo v posledních letech hnul přes Afghánistán do Barmy a příští rok snad do Afriky, středoevropští „hrdinové“ bojují čím dál víc proti Rusákům.

Není divu, utrousí našinec, vždyť je letos to 40. výročí. Je to dobrá příležitost si rejpnout. Velký národy jsou dobrej terč. A česká dušička je moc malá na to, aby odpustila (zvlášť když jí nahrává gruzínská epizoda, o níž nic nevíme a již k lecčemus přirovnáváme, tu k Sudetám, tam k ’68, onde ke Kosovu).

Rusové jsou ale tak velký národ, že když si na něj vyprázdníme střeva, je to jako bychom se vykáleli do moře – ono nezasmrádne; maximálně se nám to hovno vrátí na náš břeh těsně vedle místa, kde se opékáme na výsluní dějin, dřív než ho sůl stihne rozložit.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Honzo, ne vim proč jsi to napisal ale myslim že je to pěkný přiklad take komunistické samokrytiki.ha, ha. Omloval seš se před tou ruskou ženou za za něco co jsi ji řekl o68 roci, ale myslim že jsi řekl too much, promin, ale nevim jak se to piše český. země a člověk je to velke rozděleni.Mužeš řict to co mysliš o Rusku a ne ubližit Rusum. Jsi učitěl, učiš dějepis a myslim taký že už něco viš o historie. Gdy kdo řika že je " защитник OSETIE A ABCHAZIE že Rusko bojuje proti utlačovani narodov, a si vspomniš na ČEČENKSO to už viš co si o te pomoci myslet. A viš co se piše v nove učebnice historie v Rusku kdo to je Stalin. Mysliš že napišou že je to tyran ako Hitler, ne v nove učebnice pišou že je to velký hrdina ktery připravil Sovětský Svaz k vitězstvi. Neni nic o milionech obětí. U nas se řika že jestli ne buděš pamatovat historie to se souhlasiš s navratem najhoršeho. Ne souhlasm s tobou že se na situace v Gruziene ma nic řikat, a že se ne ma nic dělat. A myslim že to hovno se ne ma chovat pod koberec , ono už je tady i musime s nim něco udělat cela UE...
By for now ...
Tadek s Polska

J-Lo řekl(a)...

Máš pravdu v tom, že Rusko (tedy jeho pár čelních představitelů) vždycky trpělo velmocenským komplexem, takže se vůči okolí chová jako agresor. To jste poznali vy Poláci ještě víc než my, kteří jsme přeci jen dál. Ale poslední dobou se tu nějak rozmohlo házení špíny na celou ruskou civilizaci - a nikdo mi nevymluví, že to civilizace je, a že je v mnoha věcech lepší než ta "západní". Napsal jsem to možná právě proto, že jsem se cítil trochu provinile, že jsem měl podobnej názor sám. Situaci v Gruzii znám jen ze zpráv a nechci ji moc soudit, jen mi přijde ujeté to srovnávání, protože už z toho, s čím se to srovnává, je vidět, že lidi neví, co se tam děje. Naše noviny jsou denně plné paralel.

S tím hovnem jsi mi to pěkně natřel:) Nechci ho zametat pod koberec, ale přijde mi blbost házet ho na Rusy. Ptal jsem se Taťány i na Gruzii a ona říkala, že tu válku nechce. Ruské učebnice jsem v ruce nedržel, ale moc nevěřím tomu, že by tam Stalina vychvalovali. Nicméně, tupím ostří, které jsi v tom článku našel, měl být spíš brouskem proti ostří jiných článků, které jsem si v poslední době přečetl - jestli tuhle větu pochopíš, tak umíš česky perfektně;)

A moc mě těší, že čteš můj blog!

Anonymní řekl(a)...

S ruskou cyvilizace je jako s činskou, Rusove byli pod mongolskym utlakem nekolik stoleti i mysleni o statě je stejne. Jeden člověk tam nic ne znamena . Je to vobec nehumanistické, znamena nelidské.
Je take v Rusku něco s Zapadne czvilizace. DÍVIDE ET ÍMPERA řikali v Řimské Cisarstvi. Rusove to umi perfektně dělat v Gruzje.

Чечнья это бешеная собака, а бешеных собак нада стрелять.
Řekl to president Putin. A udělal co chtěl, ten byvaly oficer KGB.
Ochranil celostatnost RUSKA, lidi vobec. Mame uprchliku v Polsku, mate taky v Česku. PomniŠ atentat na DIVADLO NA DUBROVCE nebo s tou školou někde na Kavkazu. Jeden člověk nic ne znamena.
Ruska Imperie je žįva a ma se lepe.
Paralele s SUDETy a Mnichovem ne jsou take nerealisticke. V 38 Zapad řikal ne chceme umirat za Česko, v 39 řikali ne chceme umirat za Gdansk, a přišlo to taký do nich. Gruzje je u našich dveři a klepe na ně. Jestli ne odevřeme, to rusky rotweiller v pokoji ji ne ostaví. 2 Je vichod Ukrainska a Krym, Pribaltika....
Ne libi mi se to co se děje v Rusku, a Rusů mam moc rad, a připravuji se k skoušce s ruštiny.
..