23. listopadu 2010

Budu mít dceru nebo syna?

Možná si vzpomenete na jeden zajímavý článek, který vyvolal celkem živou diskuzi, což se jiným zajímavým článkům na mém soběpisníku nestává. Byl o tom, proč se starcům rodí samé dcery (tedy kromě Jana Saudka, který má zřejmě i po sedmdesátce mladý mok semenný). Slíbil jsem tehdy další  skvosty a už v nich nepokračoval, tak dnes na konci  článku aspoň jeden uvedu. Ovšem článek píši proto, že jsem v docela jiné knize našel teorii, podle které určují pohlaví budoucích potomků ortodoxní Židé.

Traktát v Talmudu s názvem Niddah obsahuje tuto pasáž (31a):

Naši rabíni učili, že má-li žena rozkoš dřív než muž, porodí syna. Má-li muž rozkoš dřív než žena, narodí se jim dcera. Proto si zaslouží poctu ten, kdo se při souloži ovládá, aby ženě umožnil rozkoš dříve než sobě.

Rabín Rava dodává:

Každý, kdo chce mít mužské potomky, by měl dělat dvojčísla jedno za druhým, aby dal ženě větší možnost dospět k rozkoši.

Vypadá to tedy, že bych mohl mít kluka! I podle věděcké hydrogenuhličitano-dusičnaté teorie vycházelo, že u žen od 21. do 30. roku věku a u muže od 25. do 40. roku číslo plodů mužských převyšuje číslo plodů ženských, což sedí. Ale nezlobil bych se ani za holčičku ani za dvojčátka.

Abychom nezůstali jen u apelu na muže, přečtěme si, jak jsem v úvodu slíbil, pár slov z kapitoly Pokyny ženám z knihy Muž a žena v manželtsví Augusta Debaye z poloviny 19. století:

Muž rád vidí, sdíli-li své štěstí, jeho radosti z lásky zvyšují se radostmi, které žena pociťuje, a když opojení rozkošné ji uchvacuje zároveň s ním, jakoby život z něho mizel a rozplýval se uprostřed nejsladší rozkoše... 
Muž je hrubý, ovšem pravda... chce a vymáhá, aby mu byla manželka po vůli v tom, po čem touží. Kdyby mu to bylo odepřeno, ihned z toho vzniká špatný rozmar, ano někdy propuká i bouře.
O ženy, řiďte se těmito pokyny! Povolujte potřebám svého manžela, abyste lépe jej k sobě připoutaly. I kdybyste okamžitě cítily nějakou nechuť proti radostem, za které snažně prosí, hleďte je uspokojiti, jednejte třeba lstivě a tsavte se, jako by rozkoš vás unášela. Tento neviný podvod vám jest dovolen, když jde o to upoutati k sobě manžela... toť jediný prostředek, abyste se zbavily jeho dotěravosti.

Žádné komentáře: