19. června 2012

Věneček pro Julinku

Byl jsem dnes popřát Vojtovi Krausovi k narozeninám. Přesně před rokem se Julinka poprvé pořádně ozvala (vyprovokovaná asi trochu i předchozím Hamiltonovým hmatem). Narodila se přesně o týden později. Od Vojty dnes dostala krásné zátiší.
Přemýšlel jsem o svém dárku Julince k narozeninám, aby to nebyla kravina. Už týden mi hlavou běhá obdoba francouzské Guirlande de Julie. V 17. století se jistý vévoda z Montausier zamiloval do Julie d'Angennes, dcery majitelů prestižního pařížského literárního salónu. Aby ji zaujal, přesvědčil sedmnáct tehdejších nejlepších francouzských básníků (nejznámější byl snad Pierre Corneille), aby každý složil několik madrigalů – zřejmě jim přidělil určitou květinu, která měla jakoby složit hold Julii ve verších. Vše bylo kaligraficky zapsáno na pergamen Nicolasem Jarrym a ilustrováno obrázky květin od Nicolase Roberta. Celkem 62 madrigalů ve vazbě, která obsahovala 490 stran se stalo jedním z nejkrásnějších rukopisů francouzské literatury. Jednu stranu zdobí i ornamentálně vyvedené iniciály J L, protože Julie byla biřmována Lucine. Myslím, že bychom někdy v budoucnu měli s Julinkou přesvědčit ředitele Bibliothèque nationale de France, aby si s námi ten svazek prolistoval.
Letos bych rád stihnul alespoň jeden z oněch madrigalů přeložit, ale k nějakým dalším narozeninám bych rád něco na způsob sbírky od různých autorů. Vojta mě dnes inspiroval, že bych mohl regulérně oslovit kadaňské mistry výtvarníky a věneček uvít z jejich obrazů.

Žádné komentáře: