19. června 2008

Felix je úchyl

Carl Djerassi je chemik, který v roce 1951 s týmem dalších vědců vynalezl antikoncepční pilulku. Krom toho má doma sbírku obrazů, jež namaloval Paul Klee, a píše romány a hry. Svůj román Menachemovo semeno zdramatizoval a pod názvem Neposkvrnění ho dnes uvedla Vltava.
Spoiler warning: Some plot details follow.
Americká biochemička Melanie si začne s ženatým jaderným fyzikem Menachemem až z dalekého Izraele a z občasného kongresového sexu je nakonec dítě. Ovšem neplodný Menachem o tom nemá ani tušení. Jak by taky mohl, když si Melanie jeho spermií získanou z kondomu oplodnila vajíčko sama. Do příběhu ovšem vniká i její spolupracovník Felix, který si ho narychlo vedle laborky vyhoní a další vajíčko oplodní svým semínkem, aniž by to komukoli řekl. Tím se nám příběh zamotává a může se dál dramaticky rozvíjet.
Spoiler ends here.
To mi připomnělo postavu doktora Škréty z Kunderova Valčíku na rozloučenou, který v lázních proti neplodnosti vstřikoval všem pacientkám svoje sperma, aby se pak kochal podobou jejich dětí. Tak co, Picuš, kdo je větší úchyl? To ale nechtěj vědět, co občas napadá mě:)

Žádné komentáře: