19. června 2008

Politický kompas

Dneska jsem hlasoval pro zvýšení daní. Ano, slyšíte dobře, až tam dosáhnou moje neostříhané nehty. Šlo totiž o daň z nemovitosti (tady si ji klidně vypočtěte).

A teď si spousta mých přátel i nezrovnapřátel poklepe na frontální kost lebeční s jasným předpokladem, že jsem se ve svém politickém přesvědčení pomátl či v lepším případě zmátl. Ani jedno, troufám si říct. Jsem totiž přesvědčen, že zastupitelská demokracie zůstala autentická pouze na obecní úrovni a jelikož výnos z této daně jako jediný plyne do obecní pokladny, považuji za správné, aby byl navýšen, zatímco ostatní daně do státní a nedej Bože evropské či jinak vesmírné pokladny by se měly snižovat. Přišlo by mi logičtější, kdybychom si svá hřiště, nábřeží anebo chodníky budovali a opravovali z místních peněz získaných adresně od místních lidí a ne z grantů, kvůli kterým musí vždy někdo někomu lézt někam. Oni by si jich možná místní lidé potom víc vážili.


Změřil jsem si nedávno na kompasu politický profil. Dosáhne se ho pomocí série otázek, které odhalí, kde se pohybujete ve výše vloženém grafu. Vyšlo mi, jak vidíte, že jsem mírně pravicový liberál bez sklonu k anarchismu. Ve srovnání s různými politiky jsem v jediném neobsazeném čtverci, z druhé dostupné tabulky je ve stejném čtverci (i když na jeho opačné straně) Milton Friedman, na což jsem hrdý, i když i on byl v mládí Keynesian, z čehož plyne, že se člověk během života v tom grafu zpravidla přesouvá.











Koupil jsem si dneska v Plzni knížku od Johna Stuarta Milla, jednoho z mých politicko-ekonomických učitelů. Jmenuje se Úvahy o vládě ústavní a ten „můj“ český překlad vyšel v roce 1892. Měl jsem před lety, kdy jsem ještě politiku prožíval, velikou chuť napsat esej s názvem Demokratické aporie, které měly vycházet z Millových myšlenek. Dnes se mi to zase celé připomnělo, protože otázky, které se v jednotlivých kapitolách kladou, jsou stále stejně aktuální: Má-li býti dvojitý průběh voleb; Jak dlouho má trvati parlament; Mají-li se od poslanců při volbě žádati určité záruky ad. Když se dočtu něco zajímavého, dám vědět, anebo se třeba dočkáte toho politického traktátu o slepých uličkách demokracie, uvidíme. I když to radši budu psát básničky. Ty taky nikdo nečte.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Díky za politický kompas...fakt zajímavé.

Anonymní řekl(a)...

...a ne z grantů, kvůli kterým musí vždy někdo někomu lézt někam... tak to tedy nevím, ale mám dojem, že právě granty fungujou jinak než politika na místní úrovni. Hodnotitele nepodplatíš. Jarmila B.

J-Lo řekl(a)...

Když nemáš čím, tak samozřejmě, že nepodplatíš. Myslím si, že v grantových komisích funguje lobby stejně jako v komunální politice, ale na rozdíl od té druhé, do ní není tolik vidět (a o to asi právě těm vyšším instancím jde)... kdopak volí ty komise? asi ne voliči, bych řekl... a kdo je kontroluje? A že jsou to odborné komise, nevěřím, i mezi odborníky jsou lidé stranní a ti jsou tam právě vybíraní... nevěřím v demokracii výš než na úrovni polis, jako tomu bylo v Řecku... škoda jen, že už neexistuje střepinový soud, ten by současné politice více než prospěl! Nicméně jsem rád, že jako zástupkyně o.s. máš jiný názor, protože by to s tou špínou nemuselo být až zas tak strašný jak si to představuju.