29. srpna 2008

Mýtus versus nový mýtus

Legendy a mýty považuju za koření života. Současná doba je plná demytizací neboli zbavování mýtů. Týká se to především oboru, jenž jsem měl tu čest vystudovat na celkem mělké úrovni pedagogických studií – historie. Ale přesto se mi tenhle trend nelíbí. Ti, co mýty vyvracejí totiž většinou tvoří mýty nové, ovšem s tím rozdílem, že ty nové jsou jejich. Nikdy jsem proto třeba nebyl velkým příznivcem Ludvíka Součka, ale uznávám, že je to dobré nové koření.

Koupil jsem si nové číslo časopisu History revue. Považuju jeho vydávání za dobrý počin a díky němu si připomínám spoustu zapomenutého hodně zajímavou formou. Jenže v novém čísle mi přijde hned v několika prvních článcích od stejného autora, že jde spíš o tu zajímavou formu než o fakta. Luboš Y. Koláček třeba píše v článku Pravdu o TEMPLÁŘÍCH chrání moravský sejf jednoduchý fakt, že jeden z 800 výtisků spisu o procesu s templáři v latině koupily Templářské sklepy v Čejkovicích. O templářích nepřináší nic nového, záznamy z výslechů prý dokazují jejich nevinu. Jde o to, co byla jejich vina? Vždyť o tom, že nečůrali na krucifix a nelíbali velmistrovi zadek, snad pochybují jen zarytí senzacechtivci. O to mi ale teď vůbec nejde. Co mě zklamalo, je, že pan Koláček píše Templáře s velkým začátečním písmenem. Taková blbost, pomyslíte si, jak jsem zase přehnaně ouzkoprsej a za každou cenu chci někoho kritizovat. Kéž by! Jenže, když někdo píše Templáře s kapitálkou na začátku, svědčí to o tom, že o nich nic nepřečetl, protože se jako všechny ostatní řády, rytířské nerytířské, píší normálně s malými písmeny (i když jeruzalémský Templ se píše s velkým T). Takže senzace se nekoná a autor se ztrapnil.

Hned další článek je o tom, že James Cook neobjevil Austrálii. Zase známý fakt. Ale článek je psaný tak, že nám podbízí (ne nabízí) hypotézu, že Cook šel objevit už objevené a že to jen nárokoval pro anglickou korunu. Nic proti. Tak co mi zase tak vadí? Že je publikován v rubrice s názvem Mýtus versus pravda! O smrti kapitána Cooka vládnou také dohady, ale že by si ho Havajani rozřezali na malé kousíčky domů, o tom silně pochybuju. To se radši kloním k variantě, že ho snědli, i když pravděpodobnější mi přijde, že ho prostě jen upekli a vykostili, jako to dělali náčelníkům a váženým starším.

A následující pasáž z třetího článku Luboše Y. Korpačka bych nejraději nechal bez komentáře, aby si každý udělal svůj úsudek:
„Ale co?!“ směje se Karel IV. „Hlavně že to sype! Jen ať si ti držgrešlové sáhnou hlouběji do kapsy!“
Jenže mi to v předvečer Císařského dne v Kadani nedá neutrousit aspoň jednu poznámku: grešle se začaly razit až v 16. století, takže si tohle Karel IV. pomyslet ani nemohl.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Blanka to bere a líbí se jí to. Říkala jen, že jeden z autorů je hroznej. Ano, je L.Y.K..

Anonymní řekl(a)...

Genial dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you as your information.