6. srpna 2008

Láska - Touha - Vášeň aneb Jiljí, Týn a Gočár

Po sv. Jakubovi jsem včera zalezl ke sv. Jiljí. Jednou jsem tam vešel, zrovna když probíhalo kázání, a jednou jsem tu zažil svatbu v angličtině. To kázání mě přeneslo o víc než půl tisíciletí zpátky, protože jsem už tenkrát věděl, že tu kázal třeba Jan Milíč z Kroměříže česky (německy a latinsky kázal v jiných kostelech). A proč jsem zavítal zrovna tam a zrovna včera? Přečetl jsem si v novinách, že od 16h. tam bude výjimečně prohlídka s průvodcem. Tím průvodcem byl specialista na zemědělské právo JUDr. Marchal. V pražských kruzích platí za velkého znalce české historie, nicméně s typickým právnickým přístupem – nedozvěděl jsem se nic nového, co bych si předtím nepřečetl v Pochem. Více než výčet oltářů a autorů jejich malířské a sochařské výzdoby by mě zajímal nějaký hlubší umělecký rozbor některého z oltářních obrazů či nástropních maleb, jejichž autor Václav Vavřinec Reiner je v kostele pohřben. Moje česky mluvící ač z cizích zemí pocházející přátele tento výklad také moc nezaujal. Poznali jsme ale aspoň převora dominikánského řádu bratra Romualda Štěpána (hezký portrét má na ČT24 v třetí třetině tohoto pořadu) a dozvěděli jsme se, že se tento představený demokraticky volí a to ne na doživotí, jak je v církvi zvykem, ale na tři roky. Dva ježci a Vorař mě pak vyvrhly do popůlnoční Prahy jako moře trosečníka u newyorských břehů.
.

Po špetce spánku jsem byl rád, že jsem přežil výuku, ale když jsem si dal v Dejvické sokolovně gulášovku a pivo, zlákala mě zase naše matička do svých zákoutí. Nejdřív ze všeho jsem šel na výstavu Láska – touha – vášeň do Clam-Gallasova paláce. Dočetl jsem se o ní v ĎaSu a říkal jsem si, že se (když jde o erotiku na starých obrazech) dveře paláce, který je na cestě z Karlova mostu k Orloji, netrhnou. Davy mi nedělají dobře, ale včera jsem se cestou k Jiljímu všiml, že do paláce kupodivu nikdo nechodí, a dokonce jsem zapochyboval, zda tam ta výstava vůbec je. Je tam a jak mi řekli v pokladně, navštíví ji tak 50 lidí denně. Myslel jsem si, že jsem jeden z posledních, koho erotika zajímá, ale že jsme na vymření, to jsem nehádal. Co se týče umělecké hodnoty, byl jsem překvapen, že mě docela oslovilo 19. století a samozřejmě staré grafiky. Co se týče vzrušení, to ve mě asi nejvíc vyvolal obraz od Godfrieda Schalckena Venuše s Kupidem, Bakchus a Ceres. Hlavní postavou na obraze je Venuše s hromádkou broskví v zahaleném klíně pojídající granátové jablko. V pootevřených ústech má kousek ukouslého granátového jablka a šťáva z jeho šťavnaté dřeně jí stéká po bradě a spojuje se v malé kapičky, jimž do cesty klade poloodkrytá ňadra, což jasně evokuje vstříknutí semene do pusy, jeden z nejkrásnějších mužských orgasmů, alespoň dle mého skromného soudu a neskromného apetýtu (evidentně fungujícího už v dobách náboženského temna, prehistorických mlh, snad od stvoření Adama). Asi si koupím katalog výstavy (mimochodem na výstavě je také demonstrováno, že se u Schalckena inspiroval i Josef Mánes).

Po tomto zážitku jsem se odebral do Týnského chrámu, ale ve svěcené vodě jsem prsty nesmočil, a to ne proto, že bych se bál žloutenky, která se Prahou šíří, jen jsem si chtěl chrám dnes prohlédnout jako obyčejný turista. A tak to taky dopadlo. V Týnu jsem předtím ještě nikdy nebyl, přestože jsem se dlouho snažil, jelikož jsem chtěl postát nad hrobem Tychona Brahe. Tehdy se ale kostel dlouho opravoval a pak mě sem už kroky nezavedly. Až dnes. Jenže Tychona jsem při první rychlé okružní procházce nenašel. Koupil jsem si tedy u východu pohled s fotografií jeho náhrobního kamene a šel ještě další kolo. Tentokrát jsem již neminul. A postál. Ale ne dlouho, chtělo se mi čůrat a nechtěl jsem dopadnout jako objekt mého obdivu, a tak jsem spěchal na záchod na místo, kam dnes proudila valná většina pokročilých studentů češtiny z našeho kurzu, jelikož tam údajně mají první středu v měsící vstup zdarma.

V domě u Černé Matky Boží se kromě kavárny, kde jeden frťan stojí to, co v krámě flaška, skrývá i Muzeum českého kubismu. Pánský záchod tam mají až v posledním patře, tak jsem si měl příležitost prohlédnout krásně kubistické zábradlí, které mě nakonec zaujalo možná nejvíc z celé budovy. Výstavu jsem prolítl, spíš abych věděl, kde co je a na co se pojedeme s Věruškou podívat. Únava z minulé noci se začala prohlubovat.

Když jsem vylezl na Strašnické z metra, v tramvaji jsem poznal svého někdejšího studenta z Počerad s maminkou. Tramvaj se hemžila sešívanými dresy a i on přijel až z Loun fandit svému oblíbenému klubu. Tak tenhle kulturní zážitek - ač slávista po meči - jsem si nechal ujít, ale jak tak koukám na online reportáž, vedeme minutu před koncem nad Příbramí 1:0. Takže i tohle zatím vychází.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jen tak "prolítnout" výstavu českého kubismu? No, úkolovat tě nebudu, ale fakt se tam zkus nějakou příští první středu v měsíci vrátit a dej si na čas nejen při študování nápojovýho lístku a při čůrání, protože je tam k vidění pravděpodobně to nejlepší, čím naše malá zemička světu přispěla v oblasti umění a architektury.
Pravda, kubismus asi neosloví každýho, ale stejně je fajn, když občas osvícení státníci nebrání vlastními těly vzniku něčeho, co je ve své době kontroverzní...ejhle - uběhne ani né století a do Čech už se nemusí jezdit jen kvůli Hradčanům, vepřový a matrjoškám ;-)

J-Lo řekl(a)...

No, rád dám do placu návrhy na zástavbu Staroměstkýho náměstí po válce... kam se hrabe kapka slizu schovaná ve křoví ve srovnání s tím, co bylo ve své době celkem normální, i když se to někomu nelíbilo... A jen štěstí, že tam nakonec nechali architektonický vakuum... Pravda, Praha by se tím zařadila mezi Berlín a Varšavu, ale jsem asi radši, když zůstane jedinečná i tím, že se nebude chtít za každou cenu rovnat s vybombardovanými velkoměsty, kde byla moderní architektura nutností (ajaj, už zase si koleduju o pověst zpátečníka, který neumí hledět dopředu:).
Myslím, že kubistické obrazy českých mistrů, jak mám kubismus rád, hrají přece jen druhou ligu, ale ne snad v kvalitě, a tak se mi líbily stejně jako by je namaloval Braque nebo Picasso... víc mě ale opravdu dostala naše (snad světoznámá) architektura, a to že jsem to prolítl, mě mrzí ne proto, že bych si to neprohlídnul, ale že jsem si nečetl popisky, takže nevím, co bylo od koho nebo kde se co dá navštívit v reálu - hlavně proto se těším na příští návštěvu;)

Anonymní řekl(a)...

Lepší než "dávat do placu" pár (s určitým záměrem a jistě pečlivě vybraných ;-) obrázků a ohromovat jima ostatní nezasvěcené, je nechat na lidech, aby si udělali vlastní názor. Výstava všech návrhů NK, na který si každý mohl udělat obrázek o tom, jestli fakt bylo v soutěži něco lepšího než "kapka slizu schovaná ve křoví", už je bohužel dávno pryč, ale do 7.září se dá do Sálu architektů Staroměstské radnice zajít třeba na zajímavou výstavu Srdce města o tebou zmiňovaným Staromáku...to bude možná přínosnější než pár šokujících obrázků z netu :-)
A když už tě ta architektura tak chytla, zkus si zjistit něco o tom, co při realizacích v našem prdelákově zakusil (snad světoznámý) Jože Plečnik - "naším" krásným Pražským hradem se vždycky rádi pochlubíme, ale žádný přivandrovalce, který by nám tu chtěli zavádět nějaký zbytečný a drahý novoty, to tady rozhodně trpět nebudeme...bojim se, že příměry s dohledem na vlastní špičku nosu nebo s půllitrama ve výhledu na nás bohužel dál sedí jako prdel na hrnci :-(

J-Lo řekl(a)...

Chci právě dát do placu všechny návrhy a ne z netu, ale z knihy:) Víc k naším věčným sporům snad k ukojení ega nás obou, se pokusím napsat dnes večer do nového článku... Protože si myslím, že se shodneme, jen má každý nasazený jiný brejličky:) ačkoli nemáme na jedinym oku dioptrii... anebo naopak každej jinak šilháme:D