3. srpna 2008

Pravice a levice

Často se mi lidi diví, proč se označuju za pravicově smýšlejícího člověka, když občas nemám pravicový názory. Těžko se to vysvětluje. Jednou se mě dokonce jeden výrok hodně dotknul. Zněl takto: "Jak můžeš jako pravičák skládat básničky?" Ten, kdo ho vyřkl, měl na tričku obrázek Che Guevary a já si tehdy pomyslel svý - ne, proto, že by mi Che byl jako levičák odpornej, právě naopak, jeho cesty na motorce skrz Jižní Ameriku mi strašně imponovaly a dodnes imponujou - pomyslel jsem si svý o věrohodnosti toho, kdo to tričko má na sobě.
Dneska jsem si přečetl rozhovor s Ivanem Medkem, jehož komentáře byly první, co jsem kdy slyšel ze západní vysílačky, a děkuju, že mi pomohl odpovědět na otázku, kterou jsem zde na začátku článku položil. Ten rozhovor stojí za to jako celek, takže tohle berte jako nejméně poutavou ale pro mě nedocenitelnou ukázku:
Já myslím, že tohle je nejpravicovější názor, který můžete mít. Protože je nezávislý na moci. A nezávislost na moci je jeden z nejdůležitějších znaků pravice. Skutečná svoboda totiž znamená, že nejsem otrokem svých příjmů. Nejsem otrokem svých úspěchů.
Ivan Medek, Hlas Ameriky, Vídeň

Žádné komentáře: