2. října 2008

J-Lo-Kňour


Dnes jsem zjistil, že v Kadani nejsem jediný J-Lo. Přečetl jsem si dva články od toho druhého, který se podepisuje jako Jiří Loupáček. Jeden byl v týdeníku Nástup hned na první straně, druhý v Chomutovském deníku v rubrice čtenáři sobě. Otiskuji je zde oba i s mými reakcemi, které jsem do těch periodik poslal, ač se mi moc nechtělo. Nechval zelené klasy, ale až zrno po žních, říká jedno španělské přísloví. A víno až po vinobraní, chtělo by se dodat. Sám se chválit nechci, ale když s něčím hrubě nesouhlasím, ohradím se. Rád bych ale slyšel i další názory. Můžete mi prosím vy, co jste tam také byli, napsat do komentářů či na e-mail svůj úsudek? Děkuji Fandovi za ten jeho, ale samozřejmě snesu i kritické ohlasy (ovšem Loupáčkovo kňourání už tu mez snesitelnosti překročilo, asi i proto, že vím, kdo to psal).

Svatováclavské vinobraní je již tradiční kadaňskou akcí, která se ze skromného rituálu před devíti lety postupně rozrostla ve velkou slavnost pro pět tisíc návštěvníků. Letos vyšlo i nádherné počasí, lidé odcházeli spokojení a vypadalo to, že si každý našel to své. Čtenář Jiří Loupáček z Kadaně byl však nespokojený. Tři folklórní skupiny z Moravy by na Moravu zase rád vypoklonkoval, program by zpestřil dechovkou, country a lidovými vypravěči, akci by raději než u klášterního vinohradu viděl na náměstí, organizátory by vyměnil za nové, lepší. Jako zástupce organizátora mám diametrálně odlišný názor: zachovat akci folklórní ráz, program zpestřit možná o divadlo (letos byla ve sklepě Romance o Karlu IV.) a nějaké řemeslné dílny, akci nesmyslně nepřesouvat z vinohradu.
Ale po mně určitě přijdou noví, lepší.

Nemám rád anonymní hanopisy a kdyby byly adresovány mně, neodpověděl bych. Ovšem cítím povinnost vůči čtenářům Vašeho listu vlít do poháru s kadaňským vínem aspoň trochu objektivity. Čím měřit úspěšnost tradiční akce jako je Vinobraní? Samozřejmě spokojeností návštěvníků. Podle reakce pana Loupáčka, který se tak nejmenuje prostě proto, že žádný pan Loupáček neexistuje nejen v Kadani, ale podle přehledů ministerstva vnitra ani v celé České republice, to vypadá, že 9. ročník Svatováclavského vinobraní byl propadák, kde si hrají komorní skupiny nějaký nezajímavý folklór, lidé znechuceně obcházejí stánky, nenajdou si ani chvilku v jinak prachbídném programu, aby si popovídali se známými, a nakonec nemohou ani najít záchod - ale vlastně proč, když se zdrží jen chvilku, protože je to za 30,-Kč vlastně vůbec nebaví, OSTATNĚ JAKO KAŽDÝ ROK. Už samotný fakt, že je anonymní pan Loupáček nespokojený každý rok a přece se na akci znovu vydá a pak o ní píše do několika místních periodik, něco vypovídá. V oněch článcích kritizuje organizátory, aniž by je o své nespokojenosti informoval, tudíž očividně nemá zájem na zlepšení situace, ale těší ho právě ono poplivání práce jiných.
Jsem přesvědčen, že se Vinobraní kadaňským i mimokadaňským návšťěvníkům líbilo a nesoudím tak jen ze stoupající návštěvnosti, ale i z reakcí lidí, protože organizátoři, za které mluvím, se na rozdíl od pana Loupáčka neschovávají a byli po celou dobu akce na místě připraveni čelit námitkám a připomínkám a ty opodstatněné se snažili okamžitě vyřešit.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Já bych si toho moc ani nevšímala, kdo tam byl ví svoje. Koneckonců ono kdyby nebyly volby, neozval by se ani kadaňský notorický rejpal. Jarmila.

Amara řekl(a)...

Nevím kdo je Loupáček a proč si tak stěžuje, ale nám se na Vinobraní líbilo. Dali jsme si něco k jídlu, koupili pár dárků, koukli na tance, ochutnali mošt, potkali pár známých, akorát divadlo jsme neviděli, protože do sklepa nešlo jít s kočárkem. Určitě bych Vinobraní nechtěla na náměstí!

František Červený řekl(a)...

Chceš i kritiku?:) Mě se vinobraní líbilo. Myslím, že je to tematicky moc vyhraněná akce na to, aby tu hrál folk a stál tu nějaký vypravěč. Lidové kapely k tomu prostě patří. Snad bych ale trošku pozměnil program, protože se na tom dolním větším jevišti střídala jen jediná kapela v hodinovém intervalu, což si myslím, že je škoda. Efektivnější by asi bylo střídat kapely na jediném jevišti a to druhé ponechat pro něco jiného... ale zatím mě nenapadá co:) Tomu programu by prostě slušelo ještě něco, co by se týkalo vína...

J-Lo řekl(a)...

Ano, chci i kritiku, sám cítím, že tomu něco chybí a protože příští rok bude jubilejní, chci si s tím hrát už od teďka. Ten můj pocit je taky zatím spíš abstraktní, ale začíná se něco rýsovat. Letos nám nevyšel nápad obsadit cca deset stánků vinaři z Moravy s koštováním a prodejem. Vyjednával jsem s bohnickou léčebnou, ale bylo to moc narychlo, příští rok už by mohly přijet se svými terapeutickými dílnami. Kdokoli má nějaký nápad, sem s ním. I přehánějte, bude to 10. ročník, tak se můžeme/chceme trochu rozšoupnout.

A ještě jedna věc. Lukáše napadlo vyhlásit soutěž v konstruktivní kritice, která by se jmenovala O zlatý loupáček. Brzy ji vyhlásíme na webu;)

Anonymní řekl(a)...

No když si o to říkáš, tak ti taky zkusim něco "poradit". Co se mě týče, tak jsem si Vinobraní zase užil - hlavně ten maďarskej stánek byl skvostnej - mňam. Ale pokud bych měl s něčím alespoň elementárně souhlasit s Loupákem, tak je to program - žádný vypravěči nebo country, ale onehdá jsme to řešili s kámošem cestou do práce a došli jsme k názoru, že by možná nebylo marný trochu obohatit programo nějaké ty hrátky pro děti i dospělé. Děti se tam totiž taky pohybujou, tak by mohli soutěžit třeba v pití moštu na čas, pletení věnečků z révy nebo něco takovýho - zkrátka nějaký tématický soutěže za symbolický odměny :)) No a dospěláci by mohli pít na čas burčák, závodit v běhu se sudem atd... Možná jsou to kraviny a možná taky ne :))) M.Z.